Pivašiūnų žmonės: „Pavėsinė netrukdo!“

 Pivašiūnų žmonės: „Pavėsinė netrukdo!“

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pakvietė kraštiečius – Pivašiūnų parapijos žmones, norėdamas išgirsti jų nuomonę dėl ne­se­niai pa­sta­ty­tos pavė­si­nės prie Pi­va­šiū­nų ama­tų centro. Pavėsinė,pa­ra­pi­jos klebono Vin­co Baub­lio teigimu,trukdo laidotuvių procesijai. Tačiau viešame susirinkime vietos žmonės išsakė kitokią nuomonę: „Pavėsinė tikrai netrukdo, o atėję artimųjų palydėti į amžiną kelionę, žmonės gali nuo saulės ar lietaus pasislėpti“. 

Parapijiečiai pritarė mero A. Vrubliausko pasiūlytam kompromisui – praplatinti pavėsinės išėjimus, t.y. vidines atramas perkelti labiau link pavėsinės kraštų, o dabar esantį slenkstį nupjauti. Žmonės pageidavo ir antros šarvojimo salės. „Esu kalbėjęs su atsakingais asmenimis, turinčiais nenaudojamų pastatų Pivašiūnuose.Esant poreikiui, savivaldybės taryba svarstytų irdėl antros šarvojimo salės įrengimo”,–  parapijiečių idėjai pritarė rajono meras. 

A. Vrubliauskas užtikrino, kad jeigu būtų dabartinėje šarvojimo salėje pašarvotas žmogus, amatų centre edukacijos nevyktų. Pivašiūnų amatų centro edukacijos yra populiarios, o atvykusiems svečiams parodoma ir garsi Pivašiūnų šventovė. Tačiau centro darbuotojos sakė, kad trūksta klebono dėmesio. Kad su klebonu sunku rasti bendrą kalbą pripažino ir Pivašiūnų seniūnė Rima Čelkonienė. 

 „Turime žiūrėti į gyvųjų orų gyvenimą. Be abejo, labai svarbu kaip išnešamas mirusysis“, – kalbėjo susitikime dalyvavęs mero pavaduotojas Arvydas Balčiūnas. Jis pažymėjo, kad griauti, o ne statyti yra lengviausia. „Ir dabar galėtume sugriauti, bet tai ne sprendimo būdas“, – įsitikinęs vicemeras, pažymėdamas, kad pavėsinė ne iš piktos valios atsidaro. 

„Daugų kultūros centro vadovė galėjo prieš statant pavėsinę pasitarti. Bet man skaudu, kada iš sakyklos gąsdinami ir bauginami parapijiečiai, kad nebus šarvojami, kad  parapijai neskiriamos lėšos, kaltinamas meras. Ar dera klebonui šitaip elgtis? Turime būti telkiantys, vieningi. Bažnyčia ir parapija yra mūsų visų“, – kalbėjo A. Vrubliauskas.  

Rajono savivaldybė kasmet parapijoms skiria lėšų. Šiais metais Pivašiūnų parapijos klebonas V. Baublys neatvyko į bendrą klebonų susitikimą, nereagavo į viešai skelbtą kvietimą teikti paraiškas dėl lėšų – 1450 eurų parapijai skyrimo, neatvyko tvarkyti dokumentų į rajono savivaldybę. Stebina, kodėl vienintelis Pivašiūnų klebonas ignoruoja savivaldybės paramą parapijai? O už gautas lėšas buvo galima padaryti gražių ir gerų darbų parapijiečiams. 

„Atsakingai sakau, kad per 10 metų rajono savivaldybė daugiausiai lėšų skyrė būtent Pivašiūnų parapijai. Todėl norėčiau daugiau tiesos ir viešumo“, – tvirtino rajono meras.   

Gyventojai žvalgėsi ir klausinėjo vienas kito, kodėl į susirinkimą neatvyko parapijos klebonas V. Baublys. Jau ne pirmą kartą klebonas ignoruoja savivaldybės vadovų kvietimą pasikalbėti.

Keistas ir sunkiai suprantamas yra klebono V. Baublio elgesys, kalbat apie VŠĮ Pivašiūnų piligrimų centrą, kurio dalininkė yraAlytaus rajono savivaldybė. V. Baublys šiame centre eina direktoriaus pareigas, tačiau kokia įstaigos finansinė padėtis, kaip sekasi jai dirbti, informacija nesidalina. 

Alytaus rajono savivaldybei minėtoje įstaigoje atstovaujanti administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė sakė, kadtokia situacija yra neįprasta ir rajono savivaldybė svarstys klausimą dėl savo, kaip įstaigos dalininkės, teisių perleidimo teisės aktų nustatyta tvarka. 

Jau šiandien pradėti pavėsinę laikančių atramų perkėlimo darbai. Iki šios savaitės pabaigos jiebus praplatinti. 

 Alytaus rajono savivaldybės informacija


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių