“Lietuvių kalbos dienos 2017” Butrimonių gimnazijoje: “Gimtųjų žodžių apkabintas,/ Aš gyvas kalboje.”

 “Lietuvių kalbos dienos 2017” Butrimonių gimnazijoje: “Gimtųjų žodžių apkabintas,/ Aš gyvas kalboje.”

Antrus metus Lietuvos įstaigose, visuomeninėse organizacijose ir lietuvių bendruomenėse užsienyje nuo vasario 16-os iki kovo 11-os rengiamos Lietuvių kalbos dienos, o 2017-ieji Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais. Lietuvių kalbos dienų tikslas – kelti  lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje.

Butrimonių gimnazijoje, kaip ir pernai, suplanuotas ir vyko Lietuvių kalbos dienų (LKD) renginių ciklas (rengė lietuvių kalbos mokytoja Renata Balčiūnienė su gimnazijos maironiečiais).

Paminėta Gimtosios kalbos diena

Vasario 21 d. gimnazijoje vyko Gimtosios kalbos dienos minėjimas, kurio leitmotyvas – gimtosios kalbos puoselėjimas ir išsaugojimas. Nuskambėjo iškiliųjų lietuvių poetų Just. Marcinkevičiaus, J.Degutytės eilėraščių posmai, XX a. kalbininko Juozo Pikčilingio mintys apie lietuvių kalbą ir XVI a. lietuviškosios raštijos pradininko Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje Mikalojaus Daukšos garsiosios “Prakalbos į malonųjį skaitytoją” žodžiai (“Postilė”, 1599).

IV g klasės gimnazistės Giedrės Kalinauskaitės (rengė muzikos mokytoja Neringa Valvonienė) atlikta daina “Rudens naktis sustojo” pabrėžė išsakytų minčių didingumą ir svarbą.

Taip pat vyko ir akcija “Laiškai kalbai”. 5-8 ir I-III g klasių mokiniai (koordinavo lietuvių kalbos mokytojos Dana Gecevičienė ir Irena Šimanskienė) ant tautinės vėliavos spalvų širdelių rašė laiškus kalbai, kuriuose išsakė savo požiūrį į gimtojo žodžio puoselėjimą ir viltingus palinkėjimus tautai išsaugoti savo unikalią kalbą. Bendras laiškas buvo perskaitytas viešai, o visi mokinių laiškai papuošė gimnazijos fojė.

Akcija “Kalbėk taisyklingai”

Gimnazijos maironiečiai vasario 24 d. surengė akciją “Kalbėk taisyklingai” ir visos gimnazijos bendruomenei dalijo jų parengtas skrajutes su taisyklingo linksnių, prielinksnių, įvairių gramatinių konstrukcijų vartosenos pavyzdžiais ir didžiųjų gramatikos klaidų taisymais. Akcija buvo siekiama dar kartą atkreipti dėmesį į savo kalbėjimo taisyklingumą, paraginti stengtis taisyklingai kalbėti ir privačioje, ir viešojoje erdvėje.

Maironiečiai su vadove R.Balčiūniene taip pat apsilankė gimnazijos direktoriaus Valdo Valvonio kabinete ir skrajutę “Kalbėk taisyklingai” įteikė ir jam. Padėkojęs direktorius pabrėžė, kad “tobulėti reikia nuolatos”. V.Valvonis prisimindamas mokyklinius metus sakė, kad vienas iš jo mėgstamiausių mokomųjų dalykų  mokykloje buvo lietuvių kalba, o stodamas į aukštąją mokyklą – Kūno kultūros institutą –  lietuvių kalbos egzaminą išlaikė aukščiausiais balais.

Projektas pradinukams ir spaudinių paroda bibliotekoje

Į LKD ciklą gražiai įsikomponavo ir respublikinis renginys – Nacionalinis diktantas. Diktantą rašė 13 gimnazijos bendruomenės narių.

Taip pat gimnazijos bibliotekoje veikė spaudinių paroda apie lietuvių kalbą ir raštiją (parengė bibliotekininkė Asta Daironienė).

Pradinių klasių mokytojos Rita Peckuvienė, Gina Griškonienė, Nijolė Karkauskaitė ir Sigutė Žvinakienė rengė projektą pradinukams “Dainuoju Lietuvai”. Įvyko Dailiausios rašysenos ir Raštingiausio pradinuko konkursai. Įdomus ir prasmingas buvo Etninių žodžių žinovo konkursas ir protų mūšis “Ką žinai apie Lietuvą”, kuriame kartu su vaikais aktyviai dalyvavo ir tėveliai. Projekto baigiamajame renginyje konkursų nugalėtojai buvo apdovanoti diplomais.

Pristatyta instaliacija ir šiuolaikiškasis sąspietis

Baigiamasis LKD renginių akordas – instaliacijos “Dovana gimtajai kalbai” pristatymas ir  flashmobas, arba kalbininkų siūlomas vadinti sąspietis (rengė maironiečiai).

Instaliacijoje pateiktos gražiausios lietuvių poetų eilėraščių apie kalbą ištraukos, rašytos kaligrafine rašysena, taip pat įvairių faktų apie lietuvių raštijos kūrėjus, spaudos draudimo laikotarpį. Pristatydama instaliaciją mokytoja R.Balčiūnienė sakė: “Didžiuokimės savo unikalia archajiška kalba, ją puoselėkime, kalbėkime ir rašykime taisyklingai”.

5 minutes trukusio sąspiečio, kuriame be mokinių dalyvavo ir mokytojai bei gimnazijos direktorius V.Valvonis, dalyviai vienu metu garsiai paskaitė porą Just.Marcinkevičiaus, J.Degutytės eilėraščių posmų. Itin didingai ir emociškai paveikiai suskambo M.Daukšos “Prakalbos” ištrauka: “Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą.”

Baigiamasis sąspiečio dalyvių sakinys “Tegu siekis išlaikyti kalbą, tapatybę, valstybingumą būna neišsenkantis įkvėpimo šaltinis” apibendrina viso LKD ciklo veiklų tikslingumą.

Mūsų stiprybė vertybių išsižadančiame pasaulyje – kalba. Būtent kiekvieno asmeninės pastangos rūpintis savo kalbos taisyklingumu iš dalies lemia gimtosios kalbos galimybę išlikti. O tai yra ir tautos išlikimo garantas.

 Renata Balčiūnienė, Butrimonių gimnazijos mokytoja


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių