1951 m. Ilgų krašto kolūkio pirmininko Viktoro Čekanausko tragiškas likimas

 1951 m. Ilgų krašto kolūkio pirmininko Viktoro Čekanausko tragiškas likimas

1951 m. Alytaus rajono Ilgų kaime įvyko labai panaši istorija kaip filme “Niekas nenorėjo mirti”. Viktoras Čekanauskas buvo naujai susikūrusio Ilgų krašto kolūkio pirmininku ir už savo kruopštumą buvo žiauriai užmuštas savo kaimynų.

Apie 1950 m. Ilgų kaime(Alovės apyl.) kaip ir visoje Lietuvoje jau buvo vis smarkiau įsibėgėjęs kolektyvizacijos procesas. Sukurto Ilgų kaimo kolūkio pirmininku buvo paskirtas paprastas šio kaimo gyventojas Viktoras Čekanauskas gim. 1901 m., tuo metu auginantis gausią net 11 vaikų šeimą.

Liaudies gynėjai( ar trumpiau sakant Dzūkijoje gerai žinomu terminu “stribai”) kad kiek nors sušvelnintų pirmų dienų gyvulių ir kito turto nacionalizavimo faktą, pažadėjo už paimtus arklius ir karves netrukus atsiskaityti, tačiau tai žinoma niekur nebuvo padaryta.

Gyventojai už patirtą skriaudą pirmiausia kaltino kolūkio pirmininką. Tuo atpirkimo ožiu ir tapo Vincas Čekanauskas.

Vieną kartą šis nugabenęs įvairaus turto gurguolę į Alovę, ar į Alytų, į namus daugiau nebesugrįžo. Jį pusiaukelėje grįžtantį užpuolė ketvertas vyrų ir nutempę prie Kudariškių kaimo ežero mirtinai sumušė.

Jį sumaitotą rado to kaimo piemuo Lingevičius Boleslovas, o šeima privalėjo graudžiai apraudoti savo maitintoją. Iš vienuolikos vaikų vyresniajam tuo metu buvo apie 17 metų, o mažiausiajam tada gal dar nei metų nebuvo…

V. Čekanauskas palaidotas Davainiškių kapinėse.

Ši istorija tikrai primena senoką filmą “Niekas nenorėjo mirti”. (Tų epizodų pagrindinį vaidmenį sukūrė Donatas Banionis).


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių