Jadvyga Seiliūtė-Montvilienė iš Andriūnų

 Jadvyga Seiliūtė-Montvilienė iš Andriūnų

Šis praeities pasakojimas apie Andriūnų km.Varėnos raj. gyvenusią Jadvygą Seiliūtę-Montvilienę pokariu slapta ne savo noru ištekėjusią už partizano ir už tai gavusią net 25 metus tremties.

Istoriją kuria žmonės, ją dalinai slepia taip pat žmonės. Apie Jadvygą Seiliūtę Montvilienę (1921-2011) buvo parašytas štai toks straipsnis , tačiau artima jos giminaitė G.L. papasakojo kur kas įdomesnių detalių apie jos gyvenimą… Žinok dabar kur šuo pakastas…

 Jadvyga Seiliūtė savo grožiu ir namų ruošos rūpestingumu garsėjo savame Andriūnų kaime(tai kaimas tarp Gudžių ir Daugų), o jos šviesūs veideliai bei dainingas mergaitiškas balsas traukte traukė aplinkinių vaikinų žvilgsnį.

Tais pokario neramiais laikais Jadvygos visi šeimos nariai padėjo partizanams kuo tik galėjo. Nors pasak G.L. Jadvyga ir turėjo kaime mylimą vaikiną, jai pasipiršo namuose besilankęs jaunas partizanas ir nori ar nenori sutartą dieną jis ją kartu su sava palyda nusivežė į Varėnos raj. Babriškių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią, kur juos abu kunigas ir sutuokė.

Jadvyga vėliau giminaičiams yra šiek tiek pasakojusi savo išgyvenimus. Per prievartą važiuodama į bažnyčią ji mastė, kad geriau juos pakeliui kas nors užkluptų ir sušaudytų. O grįžtant į namus galvojo:  ne duok dieve pastosiu, tai nebus kur kaime akių padėt, ką vaiko gimimo metrikuose reiks įrašyt tėvo grafoje?

Tačiau jaunavedžiai taip ir nesulaukė pirmosios nakties: vos grįžus į namus, į jų sodybą atlėkė partizanai iš Alytaus raj. Žvirgždėnų kaimo pranešdami apie galimą išdavystę… Kilusi sumaištis neleido nei sekundės pagalvoti apie ką tik įvykusias jungtuves.

Netrukus stribai bunkerį su jame buvusiais partizanais demaskavo ir visus sunaikino. Dar didesnė nelaimė ta, kad niekadėjai sprogusiame bunkeryje aptiko keletą nuotraukų, o jose figūravo ne tik kaimo žmonės, bet ir jaunamartė Jadvyga Seiliūtė…

Po tardymų Jadvyga gavo 25 metus sunkiųjų lagerių tolimoje Rusijoje.

Ten ji išbuvusi apie 8 metus, tėvynėn sugrįžo be galo sublogusi- be dantų ir be savo skaisčiųjų veidelių raudonio.

Po daugelio metų ištekėjo už našlio Montvilos Juozo, savo vaikų nesusilaukė.

Jadvyga per visą savo ilgą vingiuotą gyvenimą tikėjo teisybe ir geresniu gyvenimu, nebijojo niekam sakyti tiesos, kokia ji bebūtų.

Amžiną jai Atilsį.

Nuotraukos iš       gintarinesvajone.lt


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių