Dar vienas Didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono istorijos puslapis

 Dar vienas Didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono istorijos puslapis

Laima Stankevičiūtė “ŪP”

Šiandien Goro provincijoje Afganistane pradedamas rašyti dar vienas Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono istorijos puslapis. Vakar Alytuje įvyko iškilmingos karių palydos, dalis jų į tarptautinę misiją išvyksta šiandien, o kiti – gegužės 3 – ąją.

                 Atsisveikinimas su saviškiais, Alytumi ir Lietuva prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Kazimiero bažnyčioje, kurias aukojo net 10 kunigų. Tarp jų ir visi buvę kariuomenės kapelionai išskyrus a. a. alytiškį Juozapą Gražulį. Melstasi už misijos dalyvių sėkmę ir sveikatą, jiems linkėta ištvermės, garbingai tarnauti ir visiems sveikiem sugrįžti į namus.

Po šv. Mišių vedami Sausumos pajėgų  karinio  orkestro, vadovaujamo kapitono Viktoro Ščetilnikovo,  kariai žygiavo Alytaus gatvėmis iki miesto simbolio Laisvės Angelo.  Aikštėje  išsirikiavo iškilmingoje rikiuotėje.

Nuskambėjus Lietuvos himnui prasidėjo iškilminga ceremonija, kurioje dalyvavo gausus būrys svečių. Tarp jų buvo Gruzijos, Japonijos ir Ukrainos ambasadoriai Vilniuje, JAV ambasadorės pavaduotoja.

Tarnybą  kariai pradės gegužės viduryje, bet išvyksta į tarnybos vietą daug anksčiau. Jie dalyvaus NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) operacijoje. Ši lietuvių pamaina jau 15 – oji, o tarnaus kartu su japonais, gruzinais ir ukrainiečiais. PAG – 15 yra 150 karių, iš kurių 140 – alytiškiai. Į misiją vyksta 2 moterys. Kariams vadovauja pulkininkas leitenantas Artūras Radvilas.

Kartu į Goro provinciją išskrenda ir policijos patarėjų grupė, kurios sudėtyje 12 amerikiečių ir 8 lietuviai. Patarėjų grupei vadovauja majoras Darius Bartasevičius.

Lietuvos krašto apsaugos viceministras Mykolas Juozapavičius  savo kalboje pirmiausia priminė, jog šiemet sukanka 18 m., kai Lietuvos kariai išvyko į pirmąją misiją Kosove. Misijose lietuviai turi įgiję daug patirties, puikiai jas atliko Albanijoje, Irake, o dabar ir Afganistane. Viceministras  kariams perdavė krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės linkėjimus.

M. Juozapavičius pamainos vadui pulkininkui leitenantui A. Radvilui įteikė Lietuvos valstybės vėliavą. Kiekvienam kariui padovanojo po peiliuką ir raktų pakabuką, papuoštą gintaru, kiekvienam paspaudė ranką linkėdamas sėkmės.

Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas sakė, kad jo tarnyba šiose pareigose eina į pabaigą.  Prisiminė, kad tapęs vadu 2008 m. į misiją Afganistane taip pat išlydėjo alytiškius. Jis padėkojo visiems tarnavusiems kartu, linkėjo sėkmingos tarnybos misijoje.  Šiai pasibaigus karius pasitiks jau nauja sausumos pajėgų vadovybė. Vadas ypač akcentavo, kad dauguma karių į Afganistaną vyksta ne pirmą kartą. O išlydimus pirmąkart paprašė pakelti rankas, ir jų nebuvo nė pusantros dešimties.  J. V. Žukas sakė, kad tai paskutinė Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų  bataliono misija Afganistane. Vadas teigė tikįs, kad  kariai vėl tarnaudami Goro provincijoje  įrašys dar vieną garbingą bataliono istorijos puslapį.

JAV ambasadorės pavaduotoja  Anne Hall pasveikino Lietuvos ir Techsaso  nacionalinės gvardijos karius, pirmiausia kalbėdama lietuviškai, o po to – angliškai. Ji pasidžiaugė amerikiečių ir lietuvių karių  bendradarbiavimu, taip pat kitų šalių, kartu tarnaujančiu Goro provincijoje, bendru indėliu. Ambasadorės pavaduotoja kalbėjo, kad šios pamainos misija yra labai svarbi, nes bus tęsiamas valdžios perdavimas Afganistano civiliams. Ji pabrėžė, kad misija bus sunki ir palinkėjo sėkmės.

Visi kalbėjusieji stiprybės linkėjo ir karių artimiesiems.

Renginio pabaigoje tylos minute pagerbti visi Afganistane  žuvę kariai ir visi žuvę už Lietuvos laisvę.

Baltų gėlių puokštė iš aikštės iškilmingai palydėta į kapines, kur palaidotas per misiją Afganistane žuvęs alytiškis Arūnas  Jarmalavičius.

Po iškilmingos ceremonijos JAV ambasadorės pavaduotoja  A. Hall ir PAG – 15 vadas pulkininkas leitenantas A. Radvilas atsakė į žiniasklaidos klausimus.

Ponia  A. Hall akcentavo, kad JAV kartu su sąjungininkėmis turi tikslą, kad  visose šalyse valdytų demokratiškai išrinkta valdžia, ko  siekiama ir Afganistane. Šiuo metu keičiasi misijos tikslai, iš mokomųjų funkcijų pereinama į patariamąsias. Pasak ambasadorės pavaduotojos,  Goro provincija, kur tarnauja lietuviai, yra daug pažengusi tokiu keliu.  Provincijos sostinė Čagčaranas yra perduota civilių valdžiai.  Daug gyventojų tikrai šiltai bendrauja su čia tarnaujančiais kariais.  Ji sakė tikinti, jog 2014 m.  valdžia civiliams bus perduota visame  Afganistane ir tarptautinės pajėgos savo misiją pabaigs.

PAG – 15 vadas A. Radvilas  teigė  pasitikįs savimi ir visais šios pamainos kariais. Pirmiausia todėl, kad teko įveikti nelengvą pasiruošimo etapą. Dar labai svarbu, kad kolektyve vyrauja puikios, draugiškos nuotaikos. Todėl jis tikrai mano, kad kartu su sąjungininkais misija bus garbingai atlikta.


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių