Alytaus rajone daugės dviračių takų

 Alytaus rajone  daugės dviračių takų

Europos judrioji savaitė tradiciškai minima rugsėjo antroje pusėje. Jos kulminacija –  rugsėjo 22-oji – diena be automobilio. Žmonės kviečiami šią dieną išsiversti be automobilio, ieškoti kitokių susisiekimo būdų. Vienas iš jų  – dviratis. Tai ekologiška, paprasta ir patogi susisiekimo priemonė. Alytaus rajono savivaldybės planuose – plėsti dviračių takų infrastruktūrą.   

Rajono meras Algirdas Vrubliauskas pastebi, kad dviračių takų poreikis auga, ypač jeigu takai jungtų Alytaus rajono ir miesto savivaldybių teritorijas. „Dėl bendrų dviračių takų tiesimo kalbame su Alytaus miesto savivaldybės vadovais. Vienas tokių takų galėtų prasidėti miesto teritorijoje ir tęstis iki sodo bendrijų „Dzūkija“ ir „Vyturėlis“. Taip pat turime planų nutiesti  dviračių taką nuo Alytaus miesto iki Miklusėnų,“ – kalbėjo A. Vrubliauskas, pažymėjęs, kad yra minčių įrengti dviračių taką nuo naujojo pėsčiųjų tilto per Nemuną iki sodų bendrijos „Nemunas“.

Alytaus rajono savivaldybės taryba yra patvirtinusi Daugų miesto dviračių takų specialųjį planą. Kaip sakė administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė, mažasis dviračių tako projektas jau pateiktas ES fondų Interreg VA Lietuva-Lenkija programai finansuoti.

„Mažasis dviračių takas prasidėtų nuo įvažiavimo į Vytauto gatvę, tęstųsi pro Daugų technologijų ir verslo mokyklą, aplink žydų kapines, pėsčiųjų taku iki irklavimo bazės, o nuo irklavimo bazės pro kapines ežero pakrante grįžtų į Vytauto gatvę. Bendras tako ilgis siektų 5 kilometrus“, –pasakojo J. Kručkauskaitė.

Pėsčiųjų ir dviračių takai, vedantys į savivaldybės ir ES fondų lėšomis sutvarkytus paplūdimius, pamėgtus vietos gyventojų ir svečių, turėtų atsirasti Simne ir Pivašiūnuose. Simne – prie regioninio kelio, vedančio į Giluičio ežero poilsiavietę,  Pivašiūnuose –  Ežero gatve link Ilgio ežero paplūdimio. 

Nuo Simno – Seirijų sankryžos iki Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos maždaug prieš aštuonerius metus buvo nutiestas apie 7 km ilgio dviračių takas, kuriuo naudojasi ir miesto, ir kaimo žmonės. Esant patogesnio susisiekimo poreikiui, takas pratęsiamas. Nuo minėtos sankryžos tiesiama dviračių tako atkarpa iki Jūratės gatvės Alytaus mieste.

Alytaus rajono savivaldybė tikisi atgaivinti dviračių tako maršrutą Olita–Orany. Maždaug 50 kilometrų ilgio dviračių trasa prasidėtų Alytuje prie pėsčiųjų tilto per Nemuną, eitų se­nuo­ju ge­le­žin­ke­lio ruo­žu, tę­stųsi per Aly­taus ra­jo­ną, o baig­tųsi Va­rė­nos mies­to cen­tre.  

Juo važiuojantys dviratininkai galėtų ne tik patogiai keliauti, bet ir susipažinti su istoriniais Alytaus rajono objektais: Bukaučiškėse esančiu senosios Daugų geležinkelio stoties pastatu, ne­prik­lau­so­my­bės Ak­to sig­na­ta­ro Vla­do Mi­ro­no dvaro kop­ly­čia, nuo kurios kalvos at­si­ve­ria nuo­sta­bus vaiz­das į Di­džiu­lio eže­rą.  

Minėti projektai  galėtų būti finansuojami 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų, valstybės, savivaldybės lėšomis.  

Šiuo metu vienas populiaresnių maršrutų dviračiais prasideda Punioje. Alytaus rajono VVG įgyvendino projektą kartu su Birštono savivaldybe ir sukūrė du turizmo maršrutus: Punia-Nemajūnai-Birštonas (ilgis 15 km) ir  Punia-Žagariai-Vaisodžiai (ilgis apie 9 km). Kaip sakė Punios seniūnas Gintautas Laukaitis, šiais maršrutais keliauja ne tik aplinkinių seniūnijų jaunimas, bet ir sutinkama keliautojų iš kitų Lietuvos miestų. „Nors atstumai nedideli, bet kelionė užtrunka visą dieną. Aplankomi turistiniai objektai, kulinarinio paveldo meistrai, amatininkai. Vyksta edukacijos“, –  kalbėjo seniūnas.

Ne vienas, keliaudamas dviračiu, pastebi, kad tai ne tik puiki pramoga, bet ir naujas būdas atrasti savo gimtojo krašto grožį. Juk per automobilio langus dažnai to nepastebime.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių