Valkininkų bendruomenė baigė įgyvendinti projektą „Mylėkim savo kraštą ir žmones“

 Valkininkų bendruomenė baigė įgyvendinti projektą  „Mylėkim savo kraštą ir žmones“

            Projektą finansavo Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Varėnos rajono savivaldybe. Darbų vykdymas prasidėjo birželio mėn., na o spalio 1 dienai, mes jau galime džiaugtis įgyvendintu projektu.

 Projekto tikslas buvo skatinti vietos gyventojų užimtumą, stiprinti bendruomeniškumą,  finansinį savarankiškumą, gražinti miestelio viešąsias erdves, viešinti bendruomenę rajone ir už jo ribų.

 Visa tai buvo pasiekta, vykdant šias veiklas:

… organizuoti siuvimo kursai, kuriuos vedė profesionali šio amato žinovė. 11 moterų  sėmėsi žinių, kad galėtų visa tai panaudoti savo tolimesniame gyvenime ir veikloje.

…kad mokymai vyktų kokybiškai, buvo nupirktos siuvimo kursams reikalingos priemonės: siūlai, adatos, siuvimo mašina, liniuotės ir t.t.

…organizuoti buhalterinės apskaitos ir mokesčių pagrindų kursai. Savanorė valkininkietė sutiko juose mokytis , o vėliau  aktyviai dalyvauti tolimesnėje bendruomenės veikloje, padedant tvarkyti buhalterinę apskaitą savanoriškais pagrindais.

…nupirkti ąžuolo rąstai ;

…buvo išdrožtos keturios skulptūros, pagal pasirinktą temą „Valkininkai istorijos kelyje“. Valkininkų miestelio istorija rašytiniuose šaltiniuose minima nuo XIV a., todėl ir skulptūros atspindi svarbiausius istorinius faktus, tai:

 kunigaikštis Valkis ( viena iš legendų apie Valkininkų pavadinimo atsiradimą) ;

… sostas – simbolizuoja nuo XIV a. buvusią pilį, vėliau karalių medžioklės dvarą ir juose apsistodavusius valdovus;

…pergamentas-ritinys, kuris primena mums, kad Valkininkai buvo gavę Magdeburgo, laisvojo miesto teises;

skulptūra knygnešiams ir 40 spaudos draudimo metų , kartu paminint ir klebono S.Gimžausko tarnystę Valkininkuose;

Skulptūrų drožimo metu, buvo organizuotas pleneras jaunuoliams. Vaikinai kartu su skulptoriais drožė, šlifavo, dalyvavo skulptūrų gaminimo ir pastatymo procese.

Siuvimo kursų ir plenero metu žmonės buvo maitinami.

… projekto įgyvendinimo metu buvo pagaminti marškinėliai, su Valkininkų bendruomenės atributika. Tai sena svajonė –visiems vilkėti vienodus  marškinėlius, kad dalyvaujant sportinėse varžybose, sąskrydžiuose , dviračių žygiuose ir kitose veiklose, galėtume viešinti ir populiarinti savo kraštą ir juose gyvenančius ir dirbančius žmones.

Projekto vadovė

Danutė Blažulionienė


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių