Varėnoje aptarta, kaip efektyviau kovoti su priklausomybėmis

 Varėnoje aptarta, kaip efektyviau kovoti su priklausomybėmis

Rūta Averkienė

Varėnos rajono savivaldybėje lankėsi nacionalinės saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ atstovai su ekspertų komanda. Susitikime, kuriame dalyvavo rajono savivaldybės vadovai bei socialiniai darbuotojai, LR Prezidentūros kanceliarijos, Vilniaus priklausomybės ligų centro, Valstybinio psichikos sveikatos centro, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, „SOS vaikų kaimo“, nevyriausybinių organizacijų atstovai, buvo aptarta, kaip Varėnos rajone efektyviau kovoti su priklausomybėmis.Ekspertai įvertino rajono situaciją ir aptarė papildomas priemones, kurios realiai galėtų padėti priklausomybių kamuojamiems žmonėms, taip pat užtikrintų saugumą vaikams.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta Prezidentūros atstovams padėkojo už iniciatyvą ir geranoriškumą, pasitelkus kvalifikuotas priemones, Varėnos rajono savivaldybei pagelbėti sprendžiant socialinės rizikos šeimų problemas.

Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėja AiraMečėjienė trumpai pristatė Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotossocialinio saugumo kampanijos tikslus ir  pažymėjo, kad šis susitikimas inicijuotas pirmiausia norint išklausyti Varėnos rajono savivaldybės socialinę problematiką. Jos teigimu, išanalizavus situaciją, buvo pasirinkta pirmiausia pradėti šioje srityje sutelktai dirbti su Vydenių seniūnija, kurioje socialinės rizikos šeimų yra daugiausia. „Sužinoję realią situaciją, tarsimės, kokias priemones taikyti šioms problemoms spręsti“,– sakė A. Mečėjienė.

Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Dalia Stankevičiūtė pritarė, kad Vydenių seniūnijai pagalbos darbe su socialinės rizikos šeimomis reikia labiausiai, nes šioje seniūnijoje yra net aštuoniolika socialinės rizikos šeimų, kuriose auga keturiasdešimt trys vaikai. Vydenių seniūnija buvo pasirikta kaip labiausiai socialiai pažeista seniūnijair atsižvelgus į Vaiko teisių apsaugos skyriaus rekomendacijas. Renkantis tokią seniūniją, buvo atsižvelgta, kiek socialinės rizikos šeimų, kiek jose auga vaikų,koks vaikų ir tėvųužimtumas,  kokie savivaldybės darbuotojai su jais dirba: socialiniai, medikai it kt., kiek iš jų patys turi noro pradėti gydytis, kuriems būtų reikalinga papildoma motyvacija,kas galėtų pasirūpinti vaikais, kol tėvai ar vienas iš tėvų bus išvykęs gydytis,kokią veiklą galima pasiūlyti sugrįžus po gydymo.

Vydenių seniūnijos seniūnė Genė Ramaškienėbei seniūnijoje dirbančios socialinės darbuotojos pristatė šių metų seniūnijos situaciją socialinėje srityje bei priemones, kaip seniūnijoje dirbama su socialinės rizikos šeimomis.

Gerąja patirtimi kovojant su priklausomybėmis dalinosi Alytaus ir Ukmergės rajonų savivaldybių atstovės.

Susitikime buvo sutarta, kadsuvienijus savivaldybės, nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių pastangas, taip pat į pagalbą pasitelkus kitų savivaldybių patirtį, būtina sukurti efektyviai veikiantį modelį, kuris padės motyvuoti priklausomybių turinčius žmones ieškoti pagalbos ir ją gauti.Specialistų teigimu, kovojant su priklausomybėmis labai svarbus visų institucijų bei bendruomenės, kurioje šeima gyvena, įsitraukimas.Reikia į problemą pasižiūrėti kompleksiškai ir įtraukti kuo daugiau institucijų, nes jei nebus bendro institucijų susitelkimo, darbas bus tik fragmentinis. 

Susitikime taip pat buvo pažymėta, kad norint padėti žmogui kovojant su priklausomybėmis, būtina užtikrinti visus sėkmingo gydymo ciklus– motyvaciją, prevenciją, gydymą, reabilitaciją ir integraciją į bendruomenę. Reikėtų apgalvoti, kokia pagalba konkrečiu atveju yra efektyviausia.

Apibendrindamas išsakytus šios itin skaudžios problemos sprendimo būdus, meras Algis Kašėta pažymėjo, jog šis susitikimas buvo naudingas visiems dalyviams. Nors Varėnos rajone yra nemažai pagalbą socialinės rizikos šeimoms teikiančių organizacijų, tačiau kuo daugiau institucijų įsijungs į šią veiklą, tuo greičiau bus pasiektas geresnis rezultatas. „Šiame susitikime išsakyti pasiūlymai mums be galo aktualūs, mes pasinaudosim ir kitų savivaldybių patirtimi. Šaunu, kad mus jungia bendras rūpestis“,– sakė meras. Jis taip pat pažymėjo, jog darbą su socialinės rizikos šeimomis būtina dirbti neformaliai, būtina ieškoti lyderio ir autoriteto žmonėms, kuriems reikia pagalbos gydantis nuo priklausomybės. 


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių