Ryliškių bibliotekininkė Danguolė Baranauskienė pasirūpina ir skaitytojų akimis

 Ryliškių bibliotekininkė Danguolė Baranauskienė   pasirūpina ir skaitytojų akimis

Danielius Jakubavičius

Atokiausias Alytaus rajono kampelis Ryliškiai neturi mokyklos, nuolat veikiančios bažnyčios, bet turi biblioteką ir bibliotekininkę Danguolę Baranauskienę, kuri šį darbą dirba su meile jau devynerius metus.

Danguolė pasakoja apie save, skaitytojus ir kelią, atvedusį į biblioteką.  

„Esu 100 proc. dzūkė, kilusi iš Parudnių kaimo, Varėnos rajono. Po Masališkių aštuonmetės mokyklos, išvykau mokytis į Marijampolę. Pedagoginėje mokykloje įgijau pradinių klasių mokytojos specialybę“, – kalbėjo D. Baranauskienė.  

Bet Suvalkija dzūkės nepaviliojo. Nors Danguolė prisipažįsta, kad negalvojo grįžti arčiau gimtinės ar dirbti bibliotekininke. „Pirmoji mano darbovietė buvo Ryliškių pagrindinėje mokykloje. Įsidarbinau iš karto po baigimo, 1988 m. Tuo metu mus,  jaunus specialistus, „dalinosi“  švietimo skyrių vedėjai. Buvome be galo paklausūs. Aš pasirinkau Alytaus rajoną, nes tėviškė buvo arčiau. Labai norėjau dirbti Santaikoje, bet tuometis Švietimo skyriaus vedėjas Vytautas Bigaila man pasiūlė dirbi Ryliškiuose, sakydamas: „Tau bus gerai“. Ir jis buvo teisus. Čia man labai patinka“, – apie pasirinkimą kalbėjo D. Baranauskienė.

Ryliškių pagrindinėje mokykloje Danguolė dirbo 20 metų, iki mokyklos reorganizavimo. Toliau moteris pedagoginį darbą tęsė Makniūnų pagrindinėje mokykloje. „Vykstant etatų mažinimui, gavau pasiūlymą dirbti bibliotekininke Ryliškiuose – sutikau. Įdomus sutapimas, bet didysis Ryliškių bibliotekos fondas stovi klasėje, kurioje dvidešimt metų mokiau vaikus“, – kalbėjo moteris.

Ryliškių bibliotekoje registruotų skaitytojų apie 70 ir jų daugėja, nes dalis dar nepersiregistravo.  „Skaitytojus pažįstu. Vos kuriam įžengus pro duris, jau žinau, kur jį nukreipsiu. Skaitytojos moterys labai skaito Irenos Buivydaitės knygas. Mėgstama užsienio literatūra. Lietuvių literatūrą – klasiką, renkasi mokiniai, buvę pedagogai“, – apie knygas kalbėjo bibliotekininkė. Ji rūpinasi ne tik knygomis, bet ir skaitytojų akimis. Prieš rugsėjį suorganizavo akių patikrinimą bibliotekoje.

D. Baranauskienė įsitikinus, kad pati geriausia draugija – gera knyga ir džiaugiasi, kad buvę mokiniai neaplenkia bibliotekos. Tad Rugsėjo 1-oji Danguolei taip pat ypatinga šventė.


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių