Į Alytaus miesto merą ir savivaldybės tarybos narius kreipiasi švietimo įstaigų vadovai

 Į Alytaus miesto merą ir savivaldybės tarybos narius kreipiasi švietimo įstaigų vadovai

DĖL ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2023-09-15 SPRENDIMO DĖL ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2020-08-27 SPRENDIMO NR. T-270 „DĖL ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO BIUDŽETINIŲ ĮSTAIGŲ DIDŽIAUSIO LEISTINO PAREIGYBIŲ SKAIČIAUS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMOPROJEKTO NR. TŽ-275

Mes, Alytaus miesto švietimo įstaigų vadovai, kreipiamės į Jus, atkreipdami dėmesį į tai, kad planuojami sprendimai dėl Alytaus miesto savivaldybės biudžetinių ir viešųjų įstaigų didžiausio leistino pareigybių skaičiaus mažinimo nuo 2024-01-01 ir ignoruojami prašymai dėl papildomų būtinų švietimo pagalbos teikėjų etatų steigimo jau nuo 2023 m. rugsėjo mėn. kelia grėsmę Alytaus miesto švietimo įstaigų veiklos kokybei ir gali neproporcingai išauginti administracinę naštą vadovams.

Sprendimo projekto 2023-09-15 NR. TŽ-275 aiškinamajame rašte nurodoma, kad sprendimu siekiama – „užtikrinti racionalų žmogiškųjų ir finansinių išteklių panaudojimą pavestoms funkcijoms įgyvendinti, didinti veiklos ir valdymo efektyvumą optimizuojant administravimą ir mažinant valdymo išlaidas“, bet siūloma naikinti etatus, kurie yra labai svarbūs ugdymo įstaigų efektyviai veiklai.

Sprendimo projekte teigiama, jog šis sprendimas parengtas atsižvelgiant į Alytaus miesto savivaldybės švietimo biudžetinių įstaigų raštus dėl didžiausio leistino pareigybių skaičiaus pakeitimo, tačiau nė viena ikimokyklinio ugdymo įstaiga neteikė rašto, kuriame būtų prašę iki 0,25 mažinti maitinimo organizavimo ir higienos priežiūros specialisto bei raštinės administratoriaus etatus. Priešingai, visų Alytaus miesto ugdymo įstaigų vadovai kelis kartus (rugpjūčio mėn., rugsėjo mėn.) teikė prašymus Alytaus miesto savivaldybės administracijai dėl papildomų švietimo pagalbos teikėjų etatų steigimo. Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius apie rengiamą sprendimo projektą vadovų neinformavo, jų nuomonės neklausė, diskusijų neorganizavo, su jais nesitarė. Apie parengtą sprendimo projektą švietimo įstaigų vadovai sužinojo tik iš Alytaus miesto savivaldybės internetinio puslapio.

Dėl šio sprendimo projekto švietimo įstaigų vadovų iniciatyva buvo organizuotas ne vienas vadovų pasitarimas, ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovai kreipėsi į Alytaus miesto savivaldybės tarybos komitetus prašydami išklausyti jų nuomonės etatų mažinimo klausimu. Buvo inicijuotas susitikimas su Alytaus miesto vicemere Jurgita Šukevičiene, organizuota diskusija su Aplinkos ir plėtros komiteto nariais. Visiems dalyvavusiems politikams pristatyta švietimo situacija.

Ne mažesnė problema yra ir tai, kad Alytaus miesto taryba nesvarsto klausimo dėl būtinų švietimo pagalbos teikėjų etatų skyrimo. Nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. vadovaujantis Alytaus miesto pedagoginės psichologinės tarnybos pažymomis dėl specialiojo ugdymosi ir/ar švietimo pagalbos skyrimo visose Alytaus miesto švietimo įstaigose trūksta 26,3 et. mokytojų padėjėjų. 3,2 et. specialiųjų pedagogų, 5,68 et. logopedų, 2,2 et. socialinių pedagogų, 3,45 et. psichologų. Jeigu sprendimo projektas bus priimtas be papildomų būtinų švietimo pagalbos teikėjų etatų, mes, švietimo įstaigų vadovai, negalėsime užtikrinti visiems mokiniams vienodai kokybiško ugdymo, būtinos švietimo pagalbos teikimo, saugių mokymosi sąlygų mokiniams, darbo sąlygų mokytojams ir kitiems darbuotojams.

Prašome atsakingai įvertinti sprendimo projektą, nenaikinti ikimokyklinių ugdymo įstaigų funkcionavimui būtinų pareigybių ir neatidėliotinai priimti reikiamus sprendimus dėl trūkstamų švietimo pagalbos teikėjų etatų skyrimo švietimo įstaigose.

Visi Alytaus švietimo įstaigų vadovai

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių