Ar žinote, kokie didžiausi Lietuvos krepšinio pasiekimai?

 Ar žinote, kokie didžiausi Lietuvos krepšinio pasiekimai?

Krepšinio istorija Lietuvoje prasidėjo kartu su 1920 m. išleistu vadovėliu – „Krepšiasvydžio (basketbolo) vadovėlis vyrams“. Pirmasis dešimtmetis nepasižymėjo įspūdingais rezultatais. Tačiau viskas pasikeitė, kai žymūs krepšinio specialistai iš JAV – Feliksas Kriaučiūnas ir Konstantinas Savickas – pradėjo mokyti Lietuvos sportininkus.

Pirmosios pergalės

1937 m. ir 1939 m. Europos čempionate Lietuvos rinktinė laimėjo pirmąją vietą. Ši pergalė tapo svarbiausių laimėjimų ir krepšinio populiarumo pradžia Lietuvoje. Žaidė ne tik vyrai, bet ir moterys, taip pritraukdami dar daugiau dėmesio šiai sporto šakai.

1938 metais Europos moterų krepšinio čempionate Romoje, lietuvių rinktinė laimėjo antrąją vietą ir prisidėjo prie vyrų pergalių.

Prizinės vietos suteikė teisę rengti krepšinio varžybas Lietuvoje, todėl 1939 metais duris atvėrė Kauno halė. Beje, tai buvo pirmoji Europoje specializuota krepšinio salė.

Antrasis pasaulinis karas sustabdė laimėjimų ciklą. Be to, po okupacijos Lietuvos rinktinė turėjo atstovauti Sovietų Sąjungai. Šis sunkus periodas nesustabdė krepšinio populiarumo. Priešingai, vos tik atgavus nepriklausomybę, 1992 m. Lietuvos rinktinė Pasaulio čempionate iškovojo trečiąją vietą. 1995 m. Europos čempionate pelnė garbingą antrąją vietą.

Stipriausi krepšininkai

Nors žymiausios pergalės iškovotos tarpukariu, tačiau stipriausi krepšininkai išgarsėjo atgavus nepriklausomybę. Iki šiol daugelis žino Arvydo Sabonio, Šarūno Marčiulionio, Šarūno Jasikevičiaus ir kitų XX a. pabaigos ir XXI a. pradžios krepšininkų vardus.

Dabar kartos pasikeitusios, stipriųjų sportininkų gretose skamba jau A. Sabonio sūnų vardai. Lietuvos krepšinio komandose dažnai matome nelietuviškas pavardes. Jau tapo įprasta atstovauti kitoms šalims. Tačiau ruošiantis svarbiausioms varžyboms – Pasaulio ir Europos čempionatams – siekiama surinkti kuo daugiau stiprių lietuvių krepšininkų.

2023 m. geriausiais krepšininkais įvardinami Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis ir Gintarė Petronytė, Gerda Raulušaitytė.

Populiariausios komandos

Į čempionatus renkamos stipriausių žaidėjų rinktinės, o Eurolygoje gali savo jėgas išbandyti stipriausios šalių komandos / klubai.

Lietuvoje pastaraisiais metais žaidžia šios pagrindinės komandos:

  • Vilniaus „Rytas“
  • Kauno „Žalgiris“
  • Panevėžio „7bet-lietkabelis“
  • Šiaulių „Šiauliai“
  • Jonavos „Jonava“
  • Utenos „Juventus“
  • Klaipėdos „Neptūnas“
  • Vilniaus „Wolves“
  • Pasvalio „Pieno žvaigždės“
  • Kėdainių „Nevėžis“
  • Gargždų „Gargždai“
  • Mažeikių „M Basket“

Kauno „Žalgiris“ iki šiol gali didžiuotis 1999 metais Eurolygoje iškovota pirmąja vieta. Šis klubas nuolat dėl prizinių vietų kovoja su Vilniaus „Rytu“ ir sukelia didžiausias kauniečių bei vilniečių emocijas.

Kuo svarbios pergalės?

Kiekviena tarptautinė pergalė – tai galimybė garsinti Lietuvą ir pritraukti turistus į mūsų šalį. Kiekvienas lietuvis, patekęs į pasaulinio garso klubus, komandas, ypač į NBA (Šiaurės Amerikos krepšinio lyga), augina mūsų šalies žinomumą.

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių