Švietimo forume Kurnėnuose primintos auksinės taisyklės

 Švietimo forume Kurnėnuose primintos auksinės taisyklės

Kad galėtum mokyti, turi pats nenustoti mokytis ir tobulėti. Alytaus rajono pedagogų bendruomenė rinkosi į tradiciniu tampantį Švietimo forumą. Šiųmečio renginio, subūrusio gausią švietimiečių bendruomenę, akcentas itin aktuali šių dienų tema – socialinis atsparumas. „Gyvenant nuolatinės kaitos procese, kasdien susiduriant su iššūkiais, labai svarbu stiprinti mūsų mokyklų bendruomenes, ugdyti socialinį atsparumą“, – sakė forumo sumanytoja, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Giedrė Volungevičienė.

Kodėl svarbu?

Kalbėti apie socialinį atsparumą yra labai svarbu dėl kelių priežasčių:

  • Dėl psichologinės gerovės: tyrimai teigia, jog socialinis atsparumas padeda mokiniams ir mokytojams geriau susidoroti su stresu, nerimu ir kitais emociniais iššūkiais, galinčiais kilti mokyklos aplinkoje.
  • Dėl mokymosi kokybės: atspari mokyklos bendruomenė gali efektyviau įveikti sunkumus, trukdančius mokymosi procesui. Atsparumas leidžia mokiniams geriau susikaupti ir pasiekti aukštesnių akademinių rezultatų.
  • Dėl bendruomenės stiprinimo: socialinis atsparumas skatina bendradarbiavimą, empatiją ir tarpusavio pagalbą, o tai sukuria palaikančią ir saugią mokyklos aplinką, kurioje kiekvienas jaučiasi vertinamas ir priimtas.

„Galime daug kalbėti, kodėl socialinis atsparumas yra svarbus, – sakė G. Volungevičienė. – Tačiau daug svarbiau yra daryti: ugdyti atsparumą tiek mokiniuose, tiek mokyklos bendruomenėse, kad kartu galėtume kurti stipresnę, sveikesnę ir harmoningesnę bendruomenę.“

Būti herojais

Kalbant apie socialinį atsparumą, švietimo forume itin pabrėžtas empatiškumas ir gebėjimas priimti situaciją tokią, kokia yra. „Svarbu pažvelgti empatiškai, priimti vaikų skirtybes ir stiprybes, toje kasdienybėje ir planų įgyvendinime stebėti ir girdėti vaiką, matyti jame herojų“, – akcentavo Eglė Melnikė, Nacionalinės švietimo agentūros Pasiekimų tyrimų skyriaus vedėja, tyrėja. Tačiau – akcentavo lektorė – dalinant empatiją kitiems, labai svarbu pedagogams nepamiršti ir savęs. Be savo degančių akių ir tikėjimo tuo, ką darai, būtų sunku įkvėpti kitą.

Skatino kalbėtis

Vienas pagrindinių forumo tikslų – paskatinti visų suinteresuotų pusių įsitraukimą. Tad susirinkusieji renginyje ne tik klausėsi lektorių dėstomos teorinės medžiagos, bet ir aktyviai dalyvavo praktinėse užduotyse. Įtraukiantys vaidmenys, kuomet laikinai tampi ministerijos ar kitos institucijos atstovu, mokykloje besimokančiuoju ar susirūpinusiu tėveliu, leido diskutuoti apie laukiančius iššūkius, nerimą keliančias problemas, pažvelgti į situacijas tarsi iš kitos barikadų pusės.

Nebijoti nežinoti

„Normalu, kad ateityje yra nemažai baimės ir neapibrėžtumo. Nebijokite nežinoti, ieškoti sprendimų nesigręžiodami atgal. Atsparumas yra apie ėjimą į priekį be baimės, nes esi užtikrintas, jog sprendimą rasi, kad ir kas nutiktų“, – drąsino lektorė Irena Blaževičė, socialinių mokslų daktarė, pokyčių inkubatoriaus „Domus solis“ įkūrėja.

Ne visuomet naujiems iššūkiams spręsti tinka senieji būdai, todėl pedagogai ir visi susirinkusieji skatinti kūrybingai ieškoti sprendimų, kurie tiktų būtent šiandienos, nuolatinės kaitos sąlygoms. „Ne tik klausykite, bet ir girdėkite“, – auksinę tiesą priminė lektorės.

Nėra geresnės vietos

Prasmingą dieną bendrystėję praleidę švietimiečiai dalinosi savo refleksijomis ir dėkojo už galimybę susiburti, pabrėždami, kad, nepaisant kylančių iššūkių, mokyklos klasė yra geriausia vieta pasaulyje. „Pamačiau kitokį žodžio atsparumas atspalvį“, „Dėkinga už tai, kad parodėte, jog ne tik mokytojas prisideda prie mokinio pasiekimų, bet ir mokinio savijauta, psichologinė atmosfera ugdymo įstaigoje“, „Dėkinga už vitaminą C ir gerą laiką kartu, buvo gera būti drauge. Dar tik metai dirbu Alytaus rajone, bet esu laiminga galėdama čia būti“ – savo įspūdžiais dalinosi bendruomenė.

Apibendrindama dienos veiklas, Švietimo, kultūros ir sporto vedėja džiaugėsi, kad forumas nuo kasdienių darbų sugrąžino į esmių esmę: „Visas problemas spręskime ne tik keldami vieni kitiems reikalavimus, bet kartu ieškodami išeičių. Linkiu jums visiems drąsos, išradingumo, kūrybiškumo ir nuolat įkvepiančių akimirkų.“

Renginį organizavo Alytaus rajono savivaldybė ir Lazdijų švietimo centras.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių