Liepos 27 d. kviečiame į Kasčiūnus, kur prie partizanų vadų bunkerio skambės partizanų dainos

 Liepos 27 d. kviečiame į Kasčiūnus, kur prie partizanų vadų bunkerio skambės partizanų dainos

Rūta Averkienė

Dzūkijoje, Kasčiūnų kaime, dramatišką pokarį menančioje ir ypatingą aurą turinčioje  sodyboje ant Merkio kranto, kurioje gyveno  ir šio krašto pokario laisvės kovų istoriją daugelį metų nenuilsdamas liudijo partizanas Juozas Jakavonis-Tigras, kasmet vyksta prasmingi, patriotiškumą ir pilietiškumą ugdantys renginiai. Nors sodybos šeimininkas prieš pustrečių metų išėjo į amžinybę, tačiau jo švietėjiška patriotinė veikla tęsiama.

Juozo Jakavonio-Tigro labdaros ir paramos fondas, kuriam vadovauja šio partizano vaikaitė Miglė Rukštelytė, kviečia prisiminti dainas, kurias dainavo laisvės kovotojai miškuose, savo namuose ir atšiauriame Sibire ir liepos 27 d. 13 val. atvažiuoti į Kasčiūnus, į partizaniškų dainų popietę „Partizanų dainos prie partizanų vadų bunkerio“ tų dainų padainuoti.

 

,,Tu esi Tėvynė man, miela Lietuva. Visada tavim didžiuojuos, nes tu man sava…“, – nuo pat vaikystės girdėdavau ir dabar dažnai prisimenu, kaip šitą bei kitas partizanų dainas jautriai dainuodavo mano senelis Juozas, o jam pritardavo močiutė Zosė. Abu buvo patyrę sovietines represijas ir šios dainos jiems buvo labai brangios. Senelis Juozas Jakavonis buvo partizanas, turėjęs Tigro slapyvardį ir  už partizaninę kovą kalėjęs Sibiro lageriuose bei tremtyje. Močiutė buvo tremtinė. Jų abiejų jau nebėra, o taip norisi tas dainas mūsų sodyboje vėl išgirsti dainuojant, tad ir gimė mintis suorganizuoti partizaniškų dainų popietę‘‘, – apie prasmingą iniciatyvą pasakoja renginio organizatorė M. Rukštelytė. ,,Popietėje dainuos dainų apie Dzūkiją bei pokarį autorius ir atlikėjas Albertas Antanavičius-Šekspyras, kapelos ir ansambliai. Kviečiame kiekvieną norintį atvykti ir padainuoti žinomas partizanų dainas‘‘.

Šie metai paskelbti Dainų šventės metais, tad ši popietė sodyboje, kur atnaujinta partizanų vadų Juozo Vitkaus-Kazimieraičio ir Adolfo Ramanausko-Vanago vadavietė, bus tarsi šimtmečio Dainų šventės aidas. Juk partizaniškos dainos, seniai tapusios liaudies dainomis, tapo populiarios ir buvo dainuojamos net sovietmečiu. Jas ansambliai bei chorai dainuoja ir dabar.

Šio renginio globėja, partizano Juozo Jakavonio-Tigro dukra, LR Seimo narė Angelė Jakavonytė pabrėžia, jog šeima yra pasiryžusi tęsti ilgametę tėčio ir senelio patriotinę švietėjišką veiklą ir puoselėti istorinę atmintį bei pasakoti apie sodyboje bei aplinkiniuose kaimuose vykusią pasipriešinimo sovietiniams okupantams  kovą. ,,Tėtis visada sakydavo, kad kankinimus bei atšiaurų Sibirą padėjo ištverti tik karštos maldos, humoro jausmas, partizaniškos ir liaudiškos dainos. Šios dainos laisvės kovotojams kėlė patriotizmą ir kovinę dvasią, stiprino ir neleido palūžti sunkiausiais momentais. Daina yra nenugalima jėga, žadinusi mūsų tautą Atgimimo metais, kėlusi Laisvės bangą. Mes, lietuviai, kur begyventume, esame išskirtiniai savo meile dainai bei pagarba savo tautos istoriniam bei kultūriniam paveldui. Tai – mūsų stiprybė!‘, – sako Angelė Jakavonytė.

Popietėje skambės ne tik dainos. Čia bus galima daugiau sužinoti apie Dzūkijoje vykusias laisvės kovas, kalbėti apie dabartines grėsmes, pasivaišinti kareiviška koše ir  arbata, pabendrauti.

Kuo įdomi autentiška istorinė sodyba? Joje 1945 metais buvo įrengta pirmoji Pietų Lietuvos partizanų vadavietė, kurioje 1945–1946 m. gyveno ir dirbo Pietų Lietuvos partizanų vadai Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir Juozas Vitkus-Kazimieraitis, buvo leidžiamas partizanų laikraštis „Laisvės varpas“. Sodybos šeimininkas, 2018 metų Laisvės premijos laureatas, partizanas J. Jakavonis-Tigras prieš dvidešimt šešerius metus su bendraminčiais šią vadavietę atstatė, ir nuolat ją lankantiems žmonėms nepailsdamas pasakodavo, kokia sunki ir tuo pačiu kokia prasminga iš tiesų buvo partizanų kova už Lietuvos laisvę. Ilgametė jo  tarnystė, švietėjiškas darbas Kasčiūnus padarė svarbiu traukos centru, galinčiu priminti dabartinės valstybės pamatus, aktualizuoti istorinę laisvės kovotojų atmintį per sąlytį su autentiškomis laisvės kovų vietomis, gyvų liudininkų pasakojimais. Taip pat telkti ir vienyti viso pasaulio lietuvius ir ugdyti patriotiškumą bei pilietiškumą.

A. Jakavonytė pažymi: ,,Mūsų sodyboje, tamsioje keleto metrų žeminėje susitelkę išmintingi ir narsūs vyrai – Juozas Vitkus-Kazimieraitis, Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir kiti partizanai – kūrė Lietuvos išlikimo ir valstybės ateities planus, bandė juos įgyvendinti kruvinomis okupacijos sąlygomis. Savo gyvybės kaina jie patvirtino visos lietuvių tautos laisvės siekius, kurie įsikūnijo tik praėjus beveik penkiasdešimčiai metų. ,,Istorija moka sukti savo ratus atgal, pagrasindama:jei nebudėsite laisvės sargyboje, ateis svetimieji ir pagrobs ne tik materialinius, bet ir dvasinius turtus, kurie sudaro Tėvynės laisvės ir meilės, valstybės piliečių santarvės ir gerovės pamatą“, – rašė tėtis, partizanas Juozas Jakavonis-Tigras savo knygoje ,,Šalia mirties“. Šis renginys bus dar vienas jo  išsipildęs siekis kiekviena proga visiems priminti dešimtmečiais menkintą bei iki dabar dar nepakankamai visuomenėje suprastą ir įsisąmonintą pokario partizaninės rezistencijos ypatingą reikšmę. Jis pats autentiškais pasakojimais ir pavyzdžiais liudijo įvykius ir atsiminimus, nenuilsdamas visą savo laisvą laiką paskutinius tris nepriklausomybės dešimtmečius paskyrė kalbėdamas apie tai su kiekvienu besidominčiu, o ypač su jaunimu, aiškindamas partizanų kovos prasmę ir svarbą bei tai, kokias kruvinas kančias išgyveno okupantams  pasipriešinę mūsų laisvės kovų kariai. Tęsiame Tėčio pradėtus darbus, nes jų svarba nė kiek nesumažėjo“.

Daugiau informacijos: facebook: Partizano Juozo Jakavonio-Tigro labdaros ir paramos fondo puslapyje, el. paštu: jakavoniotigro.fondas@gmail.com.

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių