Atstatytas Margionių klojimo teatras vėl plačiai atvėrė duris

 Atstatytas Margionių klojimo teatras vėl plačiai atvėrė duris

Rugsėjo 7 d. Margionyse vyko iškilminga klojimo teatro pastato atidarymo šventė, skirta klojimo teatro 95-mečiui.

Margionių klojimo teatras – unikalus kultūros reiškinys ne tik Dzūkijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Jo istorija mena tarpukario laikus. Nėra Margionyse ir tokio namo ar šeimos, iš kurios kas nors nebūtų šiame teatre vaidinęs. Prieš dvejus metus klojimas sudegė, tačiau teatras liko gyvas savo dvasia, todėl nebuvo abejonių, kad vieną dieną ir žmonės, ir pastatas vėl susijungs į vieną ir toliau visus džiugins šimtametėmis tradicijomis, renginiais bei šventėmis.

„Mes visi, nepriklausomai kokio amžiaus esame, vis dar kartais tikime pasakomis. Juk visos pasakos, sako, turi laimingą pabaigą. O mes turim laimingą Margionių klojimo teatro pastato antro gyvenimo pradžią. Sako, dzūkas neįsivaizduoja gyvenimo be miško, be dainų, šokių, vaidinimų, be gerų kaimynų. Jo širdis tokia didelė, jautri ir atvira. Nes Margionys ir jo žmonės jau nebeįsivaizduoja savo žemės be klojimo teatro, kurį patys sukūrė, kurio sienos medžiu kvepia ir įkvepia prasmingam buvimui“, – kalbėjo Margionių bendruomenės pirmininkė Vilija Šimkonytė.

Atstatytą klojimo teatrą pašventino Marcinkonių ir Kabelių parapijų klebonas Bronius Krakevičius.

Lietuvos Respublikos Seimo narys Juozas Baublys, sveikindamas Margionių klojimo teatro bendruomenę, palinkėjo margioniškiams ir toliau telktis prasmingiems darbams, džiuginti įspūdingais renginiais, puoselėti klojimo teatro tradicijas.

Su atstatytu teatru ir gražia sukaktimi Margionių klojimo teatro režisierę Rimutę Avižinienę ir visus buvusius bei esamus artistus pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta: „Nueitas ilgas, bet labai gražus ir prasmingas teatro bendruomenės kelias. Jūsų nuoširdus darbas yra neabejotinai didelis indėlis į Varėnos krašto kultūros puoselėjimą. Dėkoju Margionių kaimo bendruomenei ir jos buvusiai ilgametei pirmininkei Linai Vosylienei bei dabartinei pirmininkei Vilijai Šimkonytei už iniciatyvą renkant lėšas Margionių klojimo teatro atstatymui, visiems, kurie prisidėjo ir aukojo, bei visiems, kurie tikėjo, kad surėmę pečius galime pasiekti labai daug“.

Šventėje dalyvavo ir legendinio Margionių kaimo režisieriaus Juozo Gaidžio dukra Asta, kuri prisiminė svarbiausius tėvo gyvenimo momentus ir teigė, kad jo kūryboje glūdi J. Gaidžio dvasia, jausmai, meilė savo kraštui ir žmonėms.

Teatro režisierę ir artistus sveikino ir LR Seimo narė Angelė Jakavonytė, Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė, Varėnos kultūros centro direktorės pavaduotoja kultūrai Rimutė Žilinskienė, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius, Marcinkonių seniūnijos seniūnė Eglė Ikasalienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro teatro specialistė Vita Vadoklytė, Marcinkonių daugiafunkcio centro direktorė Lina Černiauskienė, Grūdos krašto asociacijos pirmininkė Rūta Petrauskaitė, Darželių kaimo bendruomenės pirmininkė Inga Grigienė.

Visiems susirinkusiems svečiams Margionių klojimo teatro artistai dovanojo legendinę Margionių režisieriaus J. Gaidžio pjesę „Ašarų pakalnė“ (rež. R. Avižinienė). Taip pat vyko padėkos popietė, kurios metu skambėjo tarptautinio instrumentinio folkloro festivalio „Griežynė“ koncertas.

Sekmadienį klojimo teatras vėl buvo pilnas šurmulio, čia vyko tradicinė Lietuvos kaimo teatrų šventė-konkursas „Citnaginė“. J. Gaidžio premija šiais metais atiteko Panevėžio r. Vadoklių kultūros centro teatro trupei „Gildija“, suvaidinusiai spektaklį „Maušos karčiama“ (pagal Kazimierą Čiplį-Vijūną).

Varena.lt

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių