Alytaus r. savivaldybėje susitikime su Probacijos tarnyba – apie šansą keisti gyvenimą ir elgesį

 Alytaus r. savivaldybėje susitikime su Probacijos tarnyba – apie šansą keisti gyvenimą ir elgesį

Lietuvos probacijos tarnyba iniciavo prevencinį susitikimą su Alytaus rajono savivaldos, seniūnijų atstovais, kuriame pristatė iniciatyvą „Proaktyvi bendruomenė“ ir aptarė bendradarbiavimo formas, padedančias probacijos priežiūroje esančiam asmeniui gauti reikiamą pagalbą. Tarnybos atstovai susitikime kalbėjo apie bendradarbiavimo su savivalda svarbą ir nešė svarbią žinutę visuomenei – svarbiausia neteisti, neturėti diskriminacinių nuostatų ir suteikti šansą, o tai padės kurti saugesnę visuomenę.

Šansas – atsitiesti ir keisti elgesį

Susitikime dalyvausi Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė sveikino tarnybos atstovus organizuojant tokią iniciatyvą.

„Kurti saugesnę visuomenę, o suklupusiam žmogui padėti keistis, integruotis į visuomenę ir kad bendruomenė suteiktų šansą, o ne teistų ar klijuotų stereotipus – tokia yra prasminga Probacijos tarnybos misija. Labai džiaugiuosi, kad šiandien svečiuose turime šios institucijos atstovus, kurie mums visiems čia esantiems padės geriau pažinti tarnybos veiklos svarbą, papasakos apie galimybes kurti saugesnę mūsų aplinką ir padėti socialiai pažeidžiamiems, probacijos prižiūrimiesiems asmenims integruotis į visuomenę. Juk mes visi esame žmonės, darom klaidų. Didesnių ir mažesnių. Suteiktas šansas – tai ir yra galimybė atsitiesti, atversti naują baltą popieriaus lapą ir gyventi saugesnėje bendruomenėje. To ir linkiu mums visiems, o tarnybos atstovams dėkoju už prasmingą darbą ir apsilankymą mūsų savivaldybėje!“, – susitikime kalbėjo merė.

Svarbus bendradarbiavimas su savivalda

Susitikimus su seniūnais, savivaldybių skyrių darbuotojais Probacijos pareigūnai inicijuoja, siekdami analizuoti probacijos prižiūrimojo pagalbos paketą pagal konkrečias gyvenimiškas situacijas.

Pasak Lietuvos probacijos tarnybos atstovų, probacijos srityje labai svarbus glaudus bendradarbiavimas su savivalda, kad ji skleistų žinią visuomenei apie būtinybę priimti Probacijos tarnybos priežiūroje esančius nuteistuosius, suteikti jiems šansą keisti savo gyvenimą, elgesį, neklijuoti stereotipų, neturėti diskriminacinių nuostatų.

Pasak tarnybos specialistų, praktika parodė, kad griežtumas, nuteisimas ne visada veikia, o sugrąžinimas į įkalinimo įstaigą vykdomas tik kraštutiniu atveju, kai išbandytos visos įmanomos priemonės ir jos neduoda laukiamo rezultato.

Prižiūrimųjų probacijoje skaičius tendencingai mažėja, tačiau tą lemiančias priežastis esą įvardinti sudėtinga. Viena jų galėtų būti mažėjantis nusikalstamumas.

Statistiniai duomenys rodo labai aiškią tendenciją – didžioji dalis prižiūrimųjų – vyrai, moterys sudaro tik labai nedidelę dalį.

Susitikime buvo kalbėta apie Lietuvos probacijos tarnybos veiklą, elgesio keitimo programas, teikiamas paslaugas. Taip pat šioje tarnyboje yra galimybių savanoriauti.

Misija – kurti saugesnę visuomenę

Lietuvos probacijos tarnybos misija – kurti saugesnę visuomenę, padedant žmogui keistis, todėl didelis dėmesys skiriamas gyventojų švietimui ir bendruomenių įgalinimui dalyvauti suklydusio žmogaus pokyčių procese.

Lietuvos probacijos tarnyba, siekdama proaktyviai  veikti visuomenės saugumo užtikrinimo srityje, padeda socialiai pažeidžiamai grupei – probacijos prižiūrimiesiems adaptuotis bendruomenėje, gauti reikiamą pagalbą ir nebenusikalsti. Šiuo tikslu buvo inicijuota prevencinė iniciatyva „Proaktyvi bendruomenė“.

Susitikime su Lietuvos Probacijos tarnybos Vidurio Lietuvos skyriaus darbuotojais dalyvavo ir Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Alytaus rajone patarėja Žaneta Abromaitienė, Alytaus apskrities vyrų krizių centro konsultantas Virginijus Tamulionis, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Bendruomenės pareigūnė Laura Svolkinaitė, Alytaus nakvynės namų vadovas Artūras Galakvoščius.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių