Juozas Židžiūnas. Tas nenuilstantis Daugų technikumo dėstytojas ir šaškių sporto puoselėtojas (foto+video)

 Juozas Židžiūnas. Tas nenuilstantis Daugų technikumo dėstytojas ir šaškių sporto puoselėtojas (foto+video)

Danielius.net

Esu be galo laimingas gyvenimo kely sutikęs nuoširdžius, tiesos ir gėrio mane mokiusius žmones. Vienas iš jų tai net 42 metus savo gražiausių metų Daugų technikumo(vėliau Daugų TVM)mokiniams atidavęs žemės ūkio mašinų ir braižybos dėstytojas, šaškių sporto puoselėtojas Juozas Židžiūnas.

Šis mokytojas, su linksma šypsena veide, niekada nestokoja humoro jausmo, stengiasi visas iškilusias problemas išspręsti čia pat kartu su mokiniais, na o už jo tokį visišką atsidavimą savo amatui, aplinkiniai nuo seniausių mokytojavimo laikų jam davė pravardę „Šimtas“.

Bala žino, dėl ko ji J.Židžiūnui buvo duota, tačiau spėjama, kad ji atsirado dėl jo raiškaus kieto tarimo, mat iš “lazdzijų” kilimo dzūkas per žemės ūkio technikos pamokas, pasakodamas apie apsisukimo greičius, moksleiviams vis dažnai tekartodavo tokį kietąjį “šimtas”…

Juozas gimė Babrų kaime, Lazdijų raj. 1944 m. per Naujuosius (pase taip parašyta, tačiau tai netiesa; jį pakrikštijo šią dieną, o iš tiesų jis gimė keliomis savaitėmis anksčiau. Taip buvo padaryta, kad vaikinas vėliau metais išeitų į kariuomenę-taip ir buvo…), mokėsi Šlavanto pagrindinėje, vėliau Veisiejų vidurinėje m-klose.

J. Židžiūnas pamena, kad rimčiau “šaškes” paėmė septintoje klasėje apie 1958 metus ir štai jau 54 metus jų niekada ilgėliau nebuvo užmiršęs; kiek įmanydamas treniravosi, sprendė laikraščiuose spausdintas užduotis, mokė kitus šio gražaus žaidimo. Juozas prisipažįsta, kad ir po sunkiausių darbų jam geriausią atilsį duodavo mintyse išspręsta šaškių užduotis.

Didžiausius pasiekimus šaškių sektoriuje Juozas Židžiūnas pasiekė dirbdamas Daugų tarybiniame ūkyje technikume,(vėliau Daugų ŽŪM, Daugų TVM), kur kartu su kolegomis daugiau nei dešimtį kartų laimėjo respublikinius kaimo įstaigų šaškių čempionatus, o vienais metais laikraščio “Ūkininko patarėjas” šakių užduočių konkurse jis sugebėjo laimėti 3-iąją vietą!

Kasmet J. Židžiūnas pasistengia priminti vieniems ar kitiems sporto organizatoriams, kad rengiant turnyrus prie populiariausių sporto šakų, šie neužmirštų prijungti ir paprastųjų šaškių. Juk ne visi gali aktyviai sportuoti! Tegu ir smegenėles pasuka, ne vien raumenis pajudina.

Dar ir dabar dažnokai Juozui paskambina buvę mokiniai, teiraujasi kaip pataisyti staiga javapjūtėje pagedusį kombainą, ar išėjusį iš rikiuotės presą. Būna, kad pakanka vos vienos valandos, kad tas mechanizmas abiejų protingų žmonių aptartas ir vėl būtų paleistas į tolimesnį darbą. O kartą vienas mokinys, dabar jau didelis “fazendos” šefas, paskambinęs Juozui prasitarė, kad jis savo užrašuose to gedimo neranda, nors tu ką… O praėjo nei daugiau nei mažiau – 30 metų! (Kokia pagarba mokytojui!)

Visai neseniai, liepos mėn. 1 d. Juozas Židžiūnas atsisveikino su savo buvusia pagrindine darboviete Daugų TVM, išėjo į užtarnautą poilsį, tačiau neketina savęs paslėpti tyliame pensininko gyvenime, jis žada ir toliau aktyviai puoselėti šaškių sportą.

Kaip pats Juozas sako, jam gyvenime svarbiausia buvo žemės ūkio mašinos ir šaškės. Ir tik trečioje vietoje šeima. Už visus pasiekimus jis be galo dėkingas žmonai Vandai ir sūnums.

Sėkmės Jums, Juozai!

 

 


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių