Vytauto V. Landsbergio kūrybinė laboratorija Varėnoje (foto)

 Vytauto V. Landsbergio kūrybinė laboratorija Varėnoje (foto)

Lapkričio 16 dieną Varėnos viešosios ir Matuizų bibliotekų jaunieji skaitytojai  dalyvavo  vaikų rašytojo, leidėjo, bardo, režisierius Vytauto V. Landsbergio kūrybinėje laboratorijoje.

Renginio svečias sakė, kad geriausias būdas susidraugauti su žmonėmis – visiems kartu atlikti dainą, „daina ir gitara taip suartina žmones, jaučiuosi lyg su jais šimtą metų bendraučiau“. Vaikai išmoko dainuoti lietuvių liaudies dainą „Avižėla, iškulta buvai“. Dainą kartojo daug kartų, palaipsniui didindami greitį, ilgai tęsdami kai kurias natas, vyko ir mini dainavimo konkursai:  vienų dalyvių dainavimą vertino kiti dalyviai.

Susidraugavę ir išmokę dainą, kolektyviai kūrė pasaką. Pasak V. V. Landsbergio, reikia numatyti kūrinio pagrindinę mintį, kadangi  pasakos tikslas – mokyti gėrio, reikia sugalvoti herojų, kuris negeras, skriaudžia kitus tol, kol pats nukenčia nuo savo blogybių ir, pagaliau, supranta, kad darydamas gerus darbus turės draugų ir bus mylimas. Matuizų vaikai sukūrė pasaką apie mešką Pūkę, o varėniškiai, prieš tai autoriui pristačius keturias arklio Dominyko istorijas – penktąją arklio ir rugiagėlės meilės istoriją su meilės trikampiais, nusivylimais, piktos undinės intrigomis, gerosios burtininkės pagalba, laiminga pabaiga. Aktyviausi dalyviai apdovanoti kompaktinėmis plokštelėmis.

Įklausimą, kaip rašytojas pradėjo kurti, atsakė: „buvau šešerių, mėgau meluoti, kiemo vaikams pripasakojau istorijų, kad mano tėtis žmogėdra ir ryja vaikus, neliečia tik mano draugų. Taip visi kiemo vaikai panoro su manim susidraugauti, dovanodavo žaislų, saldumynų. Kai apie tai sužinojo tėtis, pasikvietė mane ir paklausė, Vytuk, reikės diržo ar gražiai susitarsim. Diržo nenorėjau, tada tėtis pasakė: tu kuri labai gražias istorijas, bet kurdamas apie realius žmones, gali atsisėsti į kalėjimą, tegu tavo istorijų herojai būna žvėrys“. Norą išmokti skambinti gitara ir dainuotidar mokyklos laikais įkvėpė Vytautas Kernagis. KlasiokasGediminas Storpirštis patarė išmokti maestro dainą „Pupa“ (žodžiai Dalios Saukaitytės), nes jai tereikia žinoti vieną vienintelį akordą. Na, o Vytautas parodė vaikams tą akordą, paaiškino, kaip valdyti stygas ir užtikrino, jog per porą valandų daina bus išmokta.

 

Renginį rėmė Lietuvos Kultūros ministerija, Kultūros taryba.


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių