Dauguose šachtinių šulinių vandens preliminarūs tyrimai nedžiugina

 Dauguose šachtinių šulinių vandens preliminarūs tyrimai nedžiugina

Prieš metus laiko Dauguose buvo įgyvendintas bene didžiausias Alytaus rajono vandentvarkos projektas. Birželio 2 d. Alytaus rajono savivaldybėje vyko pasitarimas, kurio metu Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas domėjosi projekto pasiektais rezultatais ir vandens kokybe.

Projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Alytaus rajone (Dauguose)“ Alytaus rajono savivaldybė įgyvendino kartu su SĮ „Simno komunalininkas“.

Jo vertė beveik apie 4 mln. eurų. 

Kaip informavo SĮ „Simno komunalininkas“ vadovas Juozas Kalėda, Daugų mieste buvo nutiesta 7,4 km naujų nuotekų tinklų ir 7 km vandentiekio tinklų, pastatytos 6 perpumpavimo stotys, rekonstruoti esantys valymo įrenginiai.

„Pagal projektą iki 2020 metų prie tinklų turėtų prisijungti apie 305 abonentai“, – sakė J. Kalėda.

Šiuo metu prie naujų vandentiekio ir nuotekų tinklų yra  prisijungę 83 abonentai ir 5 įmonės, dar apie 20 abonentų tvarkosi dokumentus dėl prisijungimo.

Pasitarime dalyvavusi Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė atkreipė dėmesį, kad Dauguose neseniai buvo atliekami šachtinių šulinių vandens tyrimai, kurių preliminarūs rezultatai nedžiugina. „Ištyrėme daugiau kaip 20 šulinių ir tik viename esantį vandenį kol kas galime vadinti geru, kokybišku, tinkamu naudoti maisto ruošimui. Daugumoje tirtų mėginių stebimas viršijantis leistiną normą nitratų kiekis arba mikrobiologinę taršą atspindinčių rodiklių padidėjimas“, – sakė D. Kitavičienė.

Pasak biuro direktorės, gyventojai, norintys gerti švarų vandenį,  turi išsivalyti šulinius arba jungtis prie naujų vandentiekio ir nuotekų tinklų.

„Nitratai sumažina deguonies pernešimą organizme, didina audinių deguonies badą. Tai ypač pavojinga vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms. Jau yra atlikta pakankamai daug tyrimų, kurie rodo sąsajas tarp nitratų ir vėžio vystymosi rizikos. Virinant vandenį, nitratų kiekis nemažėja”, – kalbėjo D. Kitavičienė.

Ne visi Daugų miesto gyventojai turi galimybę jungtis prie nutiestų vandentiekio ir nuotekų tinklų. Tokios galimybės neturi Daugų mieste, Daugų gatvėje 10 numeriu pažymėtame name gyvenantys žmonės. Meras A. Vrubliauskas pažymėjo, kad bus ieškoma sprendimų, kaip padėti žmonėms dėl nuotekų ir vandens gręžinio įrengimo. 

Minėtam namui reikalinga ir renovacija. Ar namas bus renovuotas, t.y. ar jis taps patrauklesnis, gražesnis ir šiltesnis, priklausys nuo gyventojų sprendimo.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

 


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių