Varėnos krašte nuskambėjo folkloro festivalis „Subatėlės vakarėly…“

 Varėnos krašte nuskambėjo folkloro festivalis „Subatėlės vakarėly…“

Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje esančiuose kaimuose bei Merkinės miestelyje skambiai nuaidėjo vienuoliktasis tradicinis folkloro festivalis „Subatėlės vakarėly…“. Ši įspūdinga folkloro fiesta tarsi gaivus lietus po ilgos sausros trumpam atgaivino ir margaspalviais folkloro raštais išmargino šilų kaimelius. Ji kasmet sukviečia vis daugiau folkloro puoselėtojų ir mylėtojų ir visos Lietuvos.

Išties smagu kasmet matyti šitą folkloro ansamblių ir dalyvių margumyną. Folkloras – mūsų paveldas, kuriuo mes didžiuojamės ir būtent juo bei savo kalba, tarmėmis, dainomis, šokiais, amatais, tradicijomis – esame išskirtiniai. 

Penktadienį dzūkiška vakaruška su liaudies dainomis ir šokiais vyko Darželių kaime, šeštadienį festivalio dalyviai smagiai koncertavo Margionių klojimo teatre ir Musteikos kaime. Vakarop visų festivalio dalyvių  koncertas žiūrovus tradiciškai sukvietė į Marcinkonis, į pušų paunksmę prie Kastinio ežero, kur už scenos žiūrovų akis džiugino tobulas ežero vaizdas ir gaivino vasarinė ežero vėsa. Į festivalį gausiai susirinko ne tik Lietuvos folkloro ansambliai, bet ir liaudies dainų pasiilgusieji žiūrovai. Baigiamasis koncertas sekmadienį skambėjo Merkinėje.

Festivalį, kaip ir kasmet, organizavo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.

Marcinkonyse koncertą tradiciškai gražia dzūkiška daina pradėjo festivalio šeimininkai – „Aukso paukštės“ laureatai, šiais metais keturiasdešimt penktąjį jubiliejų švenčiančio Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai, vadovaujami Rimutės Avižinienės. 

Vėliau žiūrovus senovinėmis dzūkų dainomis žavėjo dar vienas „Aukso paukštės“ laureatas, seniausio Varėnos krašte, šiemet taip pat keturiasdešimt penktąjį jubiliejų švenčiančio Žiūrų etnografinio ansamblio dainininkės, vadovaujamos Marcelės Paulauskienės. Scenoje koncertavo  Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos folkloro kolektyvas „Spalgena“, vadovaujamas Dalios Mockevičienės, Zarasų kultūros centro folkloro ansamblis „Seluona“, vadovaujamas Rimutės Vitaitės, Palangos kultūros centro folkloro ansamblis „Mėguva“, vadovaujamas Zitos Baliukaitytės ir Dianos Šeduikienės. Smagias melodijas grojo folkloro grupė „Vydraga“, vadovaujama Algirdo Klovos.

 Ypatingai daug plojimų sulaukė koncerto pabaigoje itin smagiai ir nuotaikingai muzikavusi instrumentinio folkloro grupė „Ratilai“ iš Vilniaus, vadovaujama Dariaus Mockevičiaus.

Rūta Averkienė

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius, sveikindamas šventės dalyvius, sakė, kad festivalis skirtas parko gyventojams, lankytojams ir svečiams bei visiems kitiems, kurie neabejingi senoviniams papročiams ir tradicijoms. „Festivalis per vienuolika metų aplankė beveik visus didesnius Parko kaimus, o jame koncertavo daugybė kolektyvų iš visų Lietuvos regionų. Linkiu ir dalyviams, ir žiūrovams gražios šventės“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta dzūkiškai pasveikino „jaukiausio folkloro festivalio dalyvius, organizatorius ir svečius“. „Noriu pasdziaugc, kad tokis festivalis yra. Kad jis vyksta cia, pušynėlin, kur ir dainų skambumas, ir nuotaika geresnė. Pridovanojot gražių dovanų – dainų, baikų ir net baronkų. Linkiu visiems gražaus šventinio vakaro“, – sveikino meras.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius  sakė, kad jam didelė garbė padėkoti šio puikaus festivalio organizatoriams ir kaip padėką įteikti bent skanų šimtalapį. „Čia viskas tobula – koncertas, dalyviai, žiūrovai, saulė, ežeras, pušys ir be abejo, Marcinkonys“, – džiaugėsi mero pavaduotojas.

Festivalio dalyvius pasveikino Seimo narys Gediminas Jakavonis.

Šventėje dalyvavusi aktorė Olita Dautartaitė sakė esanti labai sužavėta šiuo festivaliu. „Kaip ir visom prasmėm pamilta Dzūkija  – žmonėmis, grybais, uogom. Gyvuokit ilgiausius metus“, – linkėjo aktorė.

Šmaikščiais dzūkiškais pajuokavimais šventės dalyvius linksmino renginio vedėjai – Marcinkonių lankytojų centro vedėja Lina Černiauskienė ir Marcinkonių etnografijos muziejaus vedėjas Jonas Bajoriūnas. Jie dėkojo visiems festivalio dalyviams, parko kolektyvui bei Darželių, Margionių, Musteikos, Marcinkonių kaimų ir Merkinės miestelio bendruomenėms bei Marcinkonių seniūnijos kolektyvui už pagalbą ir svetingumą rengiant festivalio koncertus, taip pat visiems savo sodybas gražiai tvarkantiems ir puoselėjantiems marcinkoniškiams.

Direktorius Eimutis Gudelevičius kiekvienam kolektyvui įteikė po dėkavonę, dzūkišką krepšį grybams rinkti ir medaus.

Šventėje buvo galima įsigyti ne tik Dzūkijos nacionalinio parko leidinių, čia šurmuliavo dzūkiškas turgelis, kuriame buvo galima nusipirkti naminės duonos ir pyragų, medaus, įvairiausių rankdarbių, spalvingų keramikos dirbinių, meistrų iš Kauno pintų gaminių. Įvairiausiais medžio drožiniais prekiavo medžio drožėjas Algirdas Juškevičius, o jo mokinys, marcinkoniškis Saulius Sakalas, demonstravo drožybos procesą. 

Vėliau šventė persikėlė į etnografijos muziejų, kur iki vėlumos dalyviai nenuilsdami dainavo ir šoko. 

Kaip sakė vienas pagrindinių festivalio organizatorių, Marcinkonių etnografijos muziejaus vedėjas Jonas Bajoriūnas, festivalis jau turi savo tradicijas. „Parko darbuotojai, rengdami tokias šventes, pagarbiai pristato ir atkreipia dėmesį bei ragina ir toliau puoselėti išsaugotas ir tebepuoselėjamas unikalias dzūkiško paveldo vertybes, senąsias tradicijas ir papročius. Svetingai ir išmoningai festivalio svečius sutinka ir kaimų bendruomenės. Šiuose festivaliuose noriai dalyvauja garsiausi folkloro kolektyvai iš visos Lietuvos bei kaimyninių šalių“.

 


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių