Svarstomame rinkliavos už šiukšles projekte – mokėjimas už faktą, nuolaidos nesinaudojantiems būstu, socialiai remtiniems ir mokant iškart už metus

 Svarstomame rinkliavos už šiukšles projekte – mokėjimas už faktą, nuolaidos nesinaudojantiems būstu, socialiai remtiniems ir mokant iškart už metus

Alytaus miesto savivaldybės taryba toliau diskutuoja apie rinkliavą už šiukšles, kurios dydis neperžiūrėtas nuo 2008 metų. Rinkliavos modelis, kuris šiuo metu pristatomas komitetuose, sudarytas iš pastovios ir kintamos dalies – pastovioji ir toliau būtų mokama nuo ploto dydžio, o kintamoji nuo realiai išvežamų šiukšlių. Be to, jaunoms šeimoms su mažais vaikais iki 1,5 metų bei seneliams, antras konteineris bus išvežamas nemokamai.

Socialiai jautriausia miesto gyventojų grupė – apie 2000 būstų su mažiausiomis pajamomis (250 Eur/mėn) mokėtų ne daugiau 2,50 eur.

Daugiabučių gyventojai, vasarą praleidžiantys sodybose ar užsienyje, t.y.  nesinaudojantys turtu, pateikę deklaraciją galės nemokėti kintamos rinkliavos dalies, kuri vidutiniam butui sudaro apie ketvirtadalį kainos. Tai reiškia, kad nesinaudojantiems butu rinkliavos kaina nedidėtų išvis.

Pastovioji dalis visiems būtų vienoda – 0,5576 Eur už kvadratinį metrą, skirsis kintama dalis. 50 mbuto gyventojams mokestis už šiukšles didėtų pusantro euro per mėnesį, individualių namų gyventojams nuo 1,16 iki 1,75 Eur. Naudojantiems  0,12 m3 konteinerio ištuštinimas kainuos 1 eurą, 0,24 m3 – 2 eurus.

Tai gyventojų grupei, kur susidaro didžiausia dalis mišrių atliekų, t.y. rūšiuojama prasčiausiai, daugiabučių gyventojams kintamoji dalis bus skaičiuojama pagal tarybos patvirtintą susidarymo normą – susidarantis per metus šiukšlių kiekis bus išdalinamas visiems daugiabučiams. jei kitais metais mišrių šiukšlių sumažės, galės būti mažinama ir kintama mokesčio dalis.

Mažės mokestis viešojo maitinimo įstaigoms, kai kurioms kitoms verslo įmonėms, kurios per kelis metus dvigubai sumažino nerūšiuotų atliekų kiekį. Šiek tiek brangs sporto, kultūros įstaigoms, kurios finansuojamos iš biudžeto, tad savivaldybė solidariai, per savo įstaigas, apmokės dalį didėjančios rinkliavos.

„Šiuo metu svarstomas rinkliavos keitimas yra neišvengiamas, pagal Vyriausybės nutarimą jau nuo sausio 1-osios turėjo būti taikomas dvinaris mokestis, sudarytas iš pastovios ir kintamos dalies“, – sakė Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Alytaus miesto savivaldybės taryba jau du kartus atidėjo sprendimą dėl rinkliavos už atliekas, tai 2016 m. biudžetui kainavo 0,5 mln. Eurų. Jei siūlomas rinkliavos modelis būtų priimtas kartu su šių metų biudžetu ir įsigaliotų  jau nuo balandžio, miesto biudžetas dar šiais metais sutaupytų 200 tūkst. Eur, kuriuos galėtų nukreipti ne atliekų mokesčio subsidijavimui, o panaudoti gatvėms, šaligatviams tvarkyti ar tolimesniam darželių remontui.

2018 metais planuojama pradėti įdiegti išmaniuosius konteinerius, kurie leistų apskaičiuoti kiekvieno buto atliekų kiekį, tuomet ir daugiabučių gyventojai kintamą rinkliavos dalį mokės pagal faktą.

 

Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus informacija


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių