Knygnešio diena Pivašiūnų gimnazijoje (foto)

 Knygnešio diena Pivašiūnų gimnazijoje (foto)

Kiekviena tauta prisimena ir pagerbia žymiuosius savo žmones: visuomenės ir kultūros veikėjus. Lietuvių tautaturėjo dar vieną svarbią žmonių grupę – lietuviškos knygos gynėjus spaudos draudimo metais.

Knygnešiai… Kuo įdomus šis lietuvių kalbos žodis? Tuo, kad jo neįmanoma išversti į jokią kitą pasaulio kalbą. Ir nei viena tauta tokiu būdu nekovojo už savo kalbą.

Apie tai kovo 16 dieną Pivašiūnų gimnazijos pradinukai išgirdo iš Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkės Marytės Burneikienės pasakojimo. Knygnešio dienos minėjimui bibliotekininkė subūrė mažuosius skaitytojus į protmūšį“Knygos kelias“.

3-4 klasių mokiniai, vadovaujami mokytojų Rimos Zajančkauskienės ir Linos Leškevičienės, sudarė 4 komandas: „Super komanda“, „Tegyvuoja knygnešiai“, „Žinovai“, „Knygnešiai“.

Draugiškai tarėsi ir atsakinėjo į pateiktus klausimus apie knygos istoriją, knygnešius, rašė patarles, minė mįsles. Komandos rungėsi linksmai, atsakinėjo taškas į tašką. Po papildomo klausimo laimėjo komanda „Tegyvuoja knygnešiai“ – jai buvo įteiktas saldus prizas. Bibliotekininkė taip pat įteikė padėkas komandoms, pasidžiaugė puikiomis vaikų žiniomis ir tiki, kad jaunoji karta išsaugos ir gerbs lietuvišką žodį.

Knygnešio dienos minėjimą tęsė 6-8 kl., I-II gmn. kl. mokiniai. Juos subūrė  lietuvių kalbos mokytoja Danutė Urbienė. Rungėsi penkios komandos, nugalėjo II gmn. klasė. Mokytoja Urbienė mokinius apdovanojo saldžiais prizais, visi  diskutavo apie knygos kelią.

 

Pivašiūnų gimnazijos IV klasės mokytoja                                                                                                                                                 

 

                                                                                   Lina Leškevičienė


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių