Krokialaukyje paminėta Knygnešio diena (foto)

 Krokialaukyje paminėta Knygnešio diena (foto)

Klausia kelias žvaigždėtas tylos,

Kuomet rūkas taku nuvingiuos,

Ar pareis žilagalvis žmogus,

Žiburėlį uždegti languos.

Aš menu jį, tai buvo seniai,

Akys jo kaip pražydę linai.

Kaip varpelis – dainelė liūdna,

Jo viltis – tik paguoda viena,

Kad Tėvynė ištvers, iškentės,

Gimtas žodis sulauks pilnaties.

Puošis saule pakrantės takai.

Vėlei krykštaus prie pirkios vaikai.

Buvo šaltas skausmingas ruduo,

Lapus nešė, skandino vanduo.

Žilagalvį senelį nakčia

Į vergiją išvarė slapčia.

Klausia kelias žvaigždėtos tylos.

Švintant laisvei gimtuos pamariuos:

Knygnešys – žilagalvis žmogus –

Ar pareis įžiebt šviesą languos?

(Juozas Ardzijauskas)

 

Kovo 16-oji – Knygnešio diena.  Knygnešystė – XIX amžiaus Lietuvos istorijos fenomenas, patriotinė veikla, nukreipta prieš carinės Rusijos vykdytą lietuviškos spaudos ir raidyno draudimo politiką, trukusią daugiau kaip 40 metų. Po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti ir platinti knygas lietuvių kalba, bet lietuviai šiam reikalavimui priešinosi. Lietuviški leidiniai buvo spausdinami užsienyje (tuometinėje Prūsijoje, Mažojoje Lietuvoje, Amerikoje), nelegaliai gabenami per sieną ir platinami Lietuvoje, kuri tuo metu buvo carinės Rusijos imperijos sudėtyje.

2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą.

Minėdami šią dieną primename sau ir kitiems apie sunkų mūsų valstybingumo kelią, meilę kalbai ir tėvynei. O geriausiai istoriją galime pažinti per mus supančią aplinką. Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Krokialaukyje buvo knygnešių, kurie platino lietuvišką spaudą.

 Rengiantis minėjimui bibliotekoje buvo parengta paroda apie žymiausius Lietuvos bei Krokialaukio knygnešius.

Parodos atidarymo metu vyr. bibliotekinkė J. Vaičiulienė pristatė mūsų kraštiečių knygnešių K. Stasiukyno, J. Lubausko ir J. Mardosos gyvenimo ir veiklos epizodus, surinktus atsiminimus bei nuotraukas.

Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė A. Maižiešienė papasakojo knygnešytės atsiradimo istoriją, caro administracijos veiksmus, siekiant šią veiklą sustabdyti ir bausmes, kurios buvo taikomos už draudimų nepaisymą.

Kadangi Krokialaukio kapinėse ilsisi knygnešių Kazio Stasiukyno iš Peršėkininkų kaimo, Juozo Lubausko iš Navininkų kaimo,  Jonas Mardosos  iš Verebiejų kaimo palaikai, todėl po parodos atidarymo vyr. bibliotekininkės J. Vaičiulienės pakviesti mokiniai, seniūnijos gyventojai keliavo į kapines, kuriose dar kartą prisiminti knygnešiai: mokiniai deklamavo eilėraščius apie knygnešius ir degė atminimo žvakutes ant jų kapų, taip pat sukalbėjo maldas.

Nes mūsų, gyvųjų, pareiga ne tik juos prisiminti, bet svarbiausia – pasimokyti iš jų meilės, ištikimybės tėvynei, žemei, iš kurios įsčių semiamės kūnui ir sielai reikalingų gėrybių ir grožybių.

 

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė


Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių