Kokie yra svarbiausi kriterijai renkantis rekuperatorių?

 Kokie yra svarbiausi kriterijai renkantis rekuperatorių?

Rekuperatoriai yra esminiai energiją taupančių ŠVOK sistemų komponentai, padedantys susigrąžinti išmetamą šilumą iš išmetamo oro srautų ir panaudoti ją tiekiamo oro pašildymui. Tinkamo rekuperatoriaus pasirinkimas yra labai svarbus siekiant optimalaus energijos taupymo ir sistemos veikimo. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius rekuperatoriaus pasirinkimo kriterijus, įskaitant šilumos atgavimo efektyvumą, eksploatavimo sąlygas ir taikymo reikalavimus bei kaštų ir gyvavimo ciklo analizę.

Norint nustatyti rekuperatoriui reikalingą šilumos atgavimo efektyvumą, būtina įvertinti šalinamo ir tiekiamo oro srautų temperatūrų skirtumą. Kuo didesnis temperatūrų skirtumas, tuo didesnis šilumos atgavimo potencialas. Tačiau svarbu atsižvelgti į užteršimo ir priežiūros poveikį efektyvumui. Užteršimas laikui bėgant gali sumažinti rekuperatoriaus šilumos perdavimo efektyvumą, todėl sutaupoma mažiau energijos. Todėl norint užtikrinti optimalų efektyvumą, svarbu pasirinkti tokį rekuperatorių, kurį būtų lengva valyti ir prižiūrėti. Be to, labai svarbu apskaičiuoti šilumos atgavimo efektyvumą, reikalingą norint sutaupyti energijos. Tai padės nustatyti minimalų efektyvumą, reikalingą rekuperatoriui pasiekti norimą energijos taupymą. Renkantis rekuperatorių, svarbu įvertinti oro srauto greitį ir slėgio kritimo apribojimus. Oro srauto ir slėgio kritimo apribojimai padės nustatyti reikalingo šilumokaičio tipą, atsižvelgiant į pritaikymą. Pavyzdžiui, plokštelinis šilumokaitis gali būti tinkamesnis esant mažam srautui ir mažam slėgio kritimui, o rotacinis šilumokaitis gali būti tinkamesnis esant dideliam srautui ir dideliam slėgio kritimui. Taip pat svarbu atsižvelgti į aplinkai reikalingas statybines medžiagas ir atsparumą korozijai. Pavyzdžiui, jei rekuperatorius naudojamas korozinėje aplinkoje, gali tekti pasirinkti medžiagą, kuri būtų atspari korozijai, pavyzdžiui, nerūdijantį plieną.

Vertinant rekuperatoriaus sąnaudų ir gyvavimo ciklo analizę, svarbu palyginti skirtingų variantų pradinio kapitalo sąnaudas. Tačiau taip pat svarbu atsižvelgti į eksploatavimo ir priežiūros išlaidas per numatomą gyvavimo ciklą. Pavyzdžiui, rekuperatorius gali turėti mažesnes pradines kapitalo sąnaudas, bet didesnes eksploatavimo ir priežiūros sąnaudas, o tai lemia didesnes bendras išlaidas per numatomą gyvavimo ciklą. Be to, labai svarbu įvertinti kiekvienos parinkties investicijų grąžą ir atsipirkimo laikotarpį. Tai padės nustatyti ekonomiškiausią konkrečios programos variantą. Apibendrinant galima teigti, kad norint optimaliai sutaupyti energijos ir sistemos našumo, labai svarbu pasirinkti tinkamą rekuperatorių. Svarbiausi kriterijai renkantis rekuperatorių yra šilumos atgavimo efektyvumas, eksploatavimo sąlygos ir pritaikymo reikalavimai bei sąnaudų ir gyvavimo ciklo analizė. Atidžiai įvertinus kiekvieną iš šių kriterijų, galima pasirinkti konkrečius aplikacijos poreikius atitinkantį ir didžiausią energijos taupymą bei investicijų grąžą užtikrinantį rekuperatorių. Daugiau informacijos rasite internetiniame puslapyje. 

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių