Varėnos „Mikituko” menų dūzgės (foto)

 Varėnos „Mikituko” menų dūzgės (foto)

Kasmetinis Varėnos ,,Mikituko” šokėjams skirtas projektas – dienos stovykla – ,,Menų dūzgės” įgauna prasmę ir auga. Išbandyti, kuo įvairesnes meno rūšis, suvokti kokia plati tai sąvoka ir koks įdomus yra menas, atrasti dar nepažintą choreografiją, gerinti komandinio darbo įgūdžius ir kurti ilgalaikius tarpusavio ryšius – tokie tikslai buvo pirmieji, kuomet ir prasidėjo ,,Menų dūzgės” dar kolektyvo vadovės Jolantos Pranciulienės mintyse.

Kaip renkamos edukacijos? Svarbiausia – vaikų amžius, meno rūšies populiarumas, įvairumas ir pačių šokėjų reiškiami norai. Edukacijos vykdomos rotacijos būdu. Populiariausios vykdomos net kelioms šokėjų grupėms (atskirai pagal amžių).

Šiais metais stovykloje dalyvavo keturios ,,Mikituko” šokėjų grupės, o jiems vykdomos net 8 skirtingos edukacijos nuo ankstyvo ryto iki vakaro. Didelio darbo dėka siekiai realizavosi ir turime jau ketvirtus metus vykstančią nepaprastai turtingą tyriniu stovyklą. Kasmet samdome profesionalias choreografes, edukacijas vykdo amatininkai iš visos Lietuvos ir kas svarbiausia – įvairovė. Programa niekuomet nebūna vienoda.

Plačiau apie edukacijas: choreografija su Laura Saunoriene (Šakiai), daugeliui pažįstama, kaip renginių organizatorė, vedėja, šokėja, drabužių dizainerė. Šokių studijos įkūrėja, diplomuota choreografė, „Lauros šokio teatro“ įkūrėja. ,,Mikituko” šokėjams vedė keturių valandų trukmės (vienai grupei) pamoką, kurios metu sukūrė naują šokį. Ilgametės kolektyvo šokėjos, Austėja ir Brigita, savo šokio žiniomis dalinosi ir stiprino vyriausiųjų šokėjų autoritetą vesdamos choreografijos edukaciją pirmų – ketvirtų klasių ,,Mikituko” šokėjams. Bandė naujus stilius ir žingsnelius.

Susikaupimą ir saviraišką, kūrybiškumą ir kruopštumą išreikšti šiais metais padėjo Socialinių paslaugų centro gausi komanda (Varėnos Socialinės dirbtuvės). Šokėjai gamino sages su tautine atributika.

Rudeninę atmosferą, šiltus jausmus ir meilę knygai apjungėme skirtuko gamybos pagalba. Tai antroji Socialinių dirbtuvių edukacija, kuri ne tik praturtino šokėjus naujais rankdarbių gamybos gebėjimais, bet atliko itin svarbią bendruomeniškumo svarbos suvokimo funkciją. Vieni kitiems esame reikalingi.

Pramogų parko ,,Tarzanija” atstovė pravedė muilo gamybos edukaciją. Supažindino su kvapais, papasakojo, kaip juos reikia maišyti tarpusavyje. Taip visi šokėjai išbandė savo jėgas gaminant muiliukus pagal išsirinktą kvapą ir formą.

O štai kai kurių edukacijų prašo patys šokėjai, taip ir šį kartą vyriausieji pasirinko paveikslėlių gamybą iš džiovintų vaisių juostelių, kurią jau ne pirmą kartą mums vedė amatininkė Edita Miliauskienė. Ekologiški ir nepaprastai skanūs džiovinti vaisiai buvo naudojami saldžių paveikslėlių gamybai, o vėliau – skaniai suvalgyti.

Pirmosios ir antrosios grupės šokėjos šiais metais norėjo išmokti pasigaminti kvepalus. Todėl joms vyko parfumerijos pamoka su lektore, ,,EKO žvakės” įkūrėja iš Kauno miesto. Į namus šokėjai grįžo tikrai ne tuščiomis kišenėmis, o su gausa savo atliktų darbų. Tačiau ne visus darbus galima sudaiktinti, jie lieka žinių praturtinimo pavidalu.

Dargužių Amatų centras tapo tikrais ,, Mikituko” stovyklos ,,partneriais”. Centro erdvėse telpa visas ,,Mikituko” kolektyvas, o lokacija patogi tiek mums tiek iš visos Lietuvos atvykstantiems lektoriams/amatininkams. Tačiau jokios žinios neužsiliks, jei vaikai bus alkani, todėl Roberta Verbickienė vaikams pravedė turtingą žiniomis edukaciją apie picų gamybą, įdomiai papasakojo faktus apie picos pradžių pradžią pasaulyje ir tolimesnę gyvavimo istoriją ir kartu su vaikais pagamino skaniausias, kaip teigė net patys mažiausi šokėjai, savo gamybos picas! Vyriausiems šokėjams pasisekė labiausiai. Jiems picas su nepaprasta meile pagamino jaunesniosios grupės šokėjos, o nenorintiems picos Roberta pagamino nuostabaus skonio kugelį. Choreografė ir Amatų centro vadovė Sigita Švedė vaikams vedė edukaciją – kavos keramika, kurios metu pasakojo šokėjams apie kavą ir vašką, ir ką galima padaryti iš tokio derinio. Praktinių žinių įgauta maišant kavos tirščius su vašku, taip kuriant meną.

,,Menų dūzgės” klesti. Projektą finansuoja VO „Drevė“ ir „Mikituko“ šokėjų tėveliai. Dėkojame kiekvienam prisidėjusiam, dirbusioms neatlygintinai tas dienas kolektyvo darbuotojoms ir visiems, dėl kurių ir atsiranda tokie projektai. O svarbiausia jų sumanytojai ir įgyvendintojai – mūsų mylimai šokių studijos ,,Mikitukas” vadovei Jolantai Pranciulienei. Džiaugiamės, kad tave turime.

Viktė Petrūnina

Naujienos iš interneto

Rašyti komentarą

Daugiau straipsnių